Skvrny od rajčat na zdi jsou opravdový oříšek: Poradíme vám, jak na ně

Skvrny od rajčat na zdi jsou opravdový oříšek: Poradíme vám, jak na ně
Skvrny od rajčat jsou, společně se skvrnami od oleje, jednou z nejhorších nečistot, protože nejdou tak snadno dolů. Naštěstí existují způsoby, jak se jich zbavit, a my vám přinášíme ty nejlepší z nich.

Včasné setření skvrn

Když už rajčatová šťáva jednou skončí na zdech, je to holé neštěstí a nic se s tím už nedá dělat. V případě oblečení ho vždy necháte odmočit, u zdí to není možné. Přesto je vhodné vzít namočenou houbičku s trochou přípravku na mytí nádobí a zeď otřít, čímž alespoň minimalizujete škody, které rajče napáchalo.

Museli byste se pohybovat rychlostí blesku, abyste rajče setřeli dříve, než stačí zbarvit zeď natrvalo. Nyní postupujte podle návodu na zaschlé skvrny od rajčat. Máte však tu výhodu, že skvrny nejsou tak viditelné a jejich odstranění nebude tak náročné jako v případě, že byste rajče nechali plně zaschnout. Pokud ale máte štěstí, po skvrně nezbyde ani stopy. Zeď tudíž není potřeba více čistit.

Již zaschlé skvrny

Jak často používáte jedlou sodu? Některé domácnosti ji nemají vůbec a to je rozhodně škoda. Je to totiž číslo jedna našich babiček, které znaly moc tohoto zázračného poživatelného čističe.

A jak na to? Stačí přidat několik kapek vody, promíchat a nanést na skvrnu. Ideálně před spaním, protože nejlepší je nechat sodu působit přes noc. Nejméně však několik hodin. Jakmile tento čas uplyne, vrátíme se a zeď opláchneme vodou.

Tento způsob, ačkoli je nejúčinnější, nelze ho doporučit na všechny zdi. Nyní máme na mysli barvu malby. Jedlá soda má také bělící účinek, a proto se hodí zejména na bílé stěny.

Univerzální domácí prostředek na všechny skvrny na zdech

Dva hrníčky vody, jedna lžička přípravku na mytí nádobí a jedna lžička octa vytvoří přípravek, který zbaví zdi všech nečistot, a to nejen zbytků a cákanců od jídla či tekutin, ale také otisků prstů. Místo abychom zeď přetřeli, si můžeme vyrobit tento čistič a zdi zkusit umýt. Poté není potřeba zeď oplachovat.

Zde ale pozor, na zdi musí být nanesená omyvatelná barva. Barva neomyvatelná má tendenci mizet, jakmile zeď namočíme. Také je důležité zdi nemokřit kvůli možnému vzniku plísně. Nanášíme hadříkem, který pořádně vyždímáme.

Pokud už selžou všechny přípravky, nezbývá nic jiného, než se vrhnout na malování
Pokud už selžou všechny přípravky, nezbývá nic jiného, než se vrhnout na malování | Zdroj: Kryzhov / Depositphotos

Přemalování zdí

Když vše ostatní selže (přestože by se to stát nemělo) nebo raději malujete než čistíte, je dobré koupit si barvu a začít malovat. Věříme však, že s našimi tipy se této možnosti lze vyhnout, protože spousta lidí by raději strávilo pár minut čištěním než několika hodinami malováním několika vrstev. Nehledě na to, že chcete-li to udělat pořádně, je nutné odtáhnout těžký nábytek.

Prevence skvrn

Pokud víte, že by na vaše zdi mohla dopadnout šťáva z rajčat, je dobré učinit opatření, aby se to nestalo. A to buď krájením či jedením rajčat někde, kde zdi nejsou v přímé dráze rajčatové šťávy, nebo přikrytím zdí ochrannou fólií. Pokud se vám to děje častěji než byste chtěli, je dobré na zdi nanést omyvatelnou barvu, pokud ji ještě nemáte. Takovéto barvy navíc zůstávají déle čisté, prachové částice se na nich tolik neusazují.

Zdroje článku: