Český úspěch z Tokia, ohlédněme se za jednou z nejúspěšnějších olympiád od dob založení naší republiky

Český úspěch z Tokia, ohlédněme se za jednou z nejúspěšnějších olympiád od dob založení naší republiky
11 placek a z toho hned 4 zlaté, takový úspěch českého olympijského týmu čekal málokdo, zvláště pak po počátečních potížích spojených s covidem. Připomeňme si úspěchy českých sportovců z letních olympijských her v Tokiu 2021.

Největší překvapení her

Začněme od sportovců, kteří dokázali vybojovat bronzové medaile a postarali se tak o zisk tří cenných kovů. 

Zdroj: Autor: Leonard Zhukovsky / Shutterstock

Jako největší a nejmilejší překvapení pro českou výpravu byl určitě zisk medaile v šermu, kterou vybojoval Alexander Choupenitch. Jednalo se tak teprve o 3. medaili z této disciplíny, přičemž poslední medaili získal český šermíř Vilém Goppold už v roce 1908.

Ačkoliv už má oštěpař Vítězslav Veselý jeden bronz z her v Londýně, letos poprvé stál na stupínku vítězů, jelikož jeho první medaile mu byla doručena poštou po diskvalifikaci jeho soupeře. Ve svých 38 letech si tak konečně naplno splnil svůj olympijský sen.

O třetí bronz se postarala deblkajaková dvojka Radek Šoufl a Jiří Dostál, kteří ve finiši předvedli skvělý výkon. Jiří Dostál si sice dělal zálusk na cenný kov i v singlkajaku, v této disciplíně ale na medaili nakonec nedosáhl. I proto je tento bronz tak ceněný, jelikož se předchozím neúspěchem nenechal rozladit.

Čtyři skvělá stříbra

Tenistku Markétu Vondroušovou si před začátkem her brali sportovní fanoušci celkem na paškál, podle mnohých neměla ve výběru vůbec co dělat. Rodačka ze Sokolova jim na to ale odpověděla stříbrnou medailí z dvouhry.

Vítězslav Veselý nebyl jediný úspěšný oštěpař, jeho kolega Jakub Vadlejch a spolu se také postavili na stupínek vítězů, přitom před závodem nebyl ani jeden z nich hlavním kandidátem na medaili. 

Prvním českým medailistou na hrách v Tokiu byl vodní slalomář Lukáš Rohan a přidal tak další olympijskou placku do rodinné sbírky. Jeho tatínek Jiří Rohan má totiž doma dvě olympijská stříbra.

Krásným výsledkem se může pochlubit také David Kostelecký, který si v trapu vystřílel stříbrnou medaili. Úspěch mohl hned na místě oslavit se svým kolegou a kamarádem Jiřím Liptákem.

Hymna hrála pětkrát

Právě Jiří Lipták si totiž ve stejné disciplíně vystřílel zlatou medaili, s Davidem Kosteleckým pak vtipkovali, že si z toho vlastně udělali mistrovství ČR.

O tom, že to českým ženám na kurtu zkrátka jde nás přesvědčily Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které s přehledem ovládly finále ve čtyřhře a mohly společně slavit zisk nejcennějšího olympijského kovu.

S napětím jsme také sledovali vodní slalom, ve kterém exceloval kajakář Jiří Prskavec. Ten už ve sbírce olympijskou medaili má, ta zlatá mu však chyběla. O svou radost se ihned po závodě podělil s maminkou, se kterou telefonoval v přímém přenosu.

Napínavé finále se podařilo vyhrát i judistovi Lukášovi Krpálkovi, který si tak domů odvezl druhou zlatou olympijskou medaili a stal se tak prvním judistou, který dokázal zvítězit ve dvou váhových kategoriích.

Zdroje: