Znáte fígle pro správné vaření těstovin nejen podle Jaromíra Soukupa?

Znáte fígle pro správné vaření těstovin nejen podle Jaromíra Soukupa?
Také pořad Vaření se Soukupem má své skalní fanoušky. Soukupovo čarování v kuchyni sice nelze přirovnávat k vaření mnohem známějších šéfkuchařů, jako jsou Gordon Ramsay nebo Jamie Oliver, jeho recepty však svou rodinku s přehledem nasytíte a možná je i mile překvapíte.

Špagety carbonara podle Jaromíra Soukupa 

Ať už vyzkoušíte směšně jednoduchý recept na špagety carbonara podle Jaromíra Soukupa nebo si z těstovin uvaříte cokoliv jiného z pořadu Vaření se Soukupem, vězte, že uvaření těstovin je polovinou úspěchu a zárukou, že bude všem chutnat. Ono není vaření těstovin jako vaření těstovin. Už samotná volba druhu těstoviny hodně udělá.

Pokud si chcete na pokrmu z těstovin opravdu ochutnat, vzdejte snahu vykouzlit mistrovské dílo z těch nejlevnějších těstovin, co v obchodě seženete. Pro lahodnou chuť stojí za to si připlatit a volit spíše kvalitní a klidně i italské těstoviny. Ty jsou sice dražší, zato z nich neucítíte přebytky škrobu a jen tak se vám nerozvaří. Další jednoduchou, leč často opomíjenou radou je těstoviny vařit vždy v dostatečně velkém hrnci, aby se k sobě v průběhu vaření nepřichytávaly. 

Špagety carbonara, zdroj: Alessio Orru / Shutterstock

Zatímco tvrzení o tom, že by měla být voda na těstoviny slaná jako moře samo, platí, s přidáváním oleje do vroucí vody je to trošku nahnuté. Ačkoliv se to dělá, nemá to na uvaření těstovin žádný vliv. Naopak olej pak zbytečně končí v odpadu, kde způsobuje neplechu. Proto chcete-li olej do těstovin přidat, udělejte tak vždy až na talíři.

Důležité je těstoviny servírovat v krátké době po uvaření, zdroj: Anton27 / Shutterstock

Další tipy, jak správně uvařit těstoviny 

Voda na těstoviny by měla vřít, než do ní těstoviny přidáte. Po vysypání do vroucí vody těstoviny ihned promíchejte a promíchání v průběhu vaření těstovin ještě několikrát zopakujte. Dostatečně velký hrnec a v něm dostatek vody už se postarají o to, aby se těstoviny neslepily. Možná, že ji při vaření těstovin děláte také... Největší chybu, kterou můžete při vaření těstovin udělat. Jaká to je? No jasně, finální proplachování těstovin vodou. Je to úplně zbytečné a nežádoucí.

Rychlá změna teploty se na těstovinách neblaze podepíše. V důsledku propláchnutí vodou ztratí těstoviny něco ze své chuti. Neméně důležité je těstoviny servírovat v krátké době po uvaření. To jsou totiž chuťově nejlepší. Těstoviny, které uvaříte s příliš velkým předstihem nebo si je uchováte do druhého dne, vám už chuťový zážitek rozhodně nepřinesou.