Nejkrásnější královská kolekce diadémů. V neobyčejné kolekci dánské královské rodiny se vyjímá hned několik skvostů

Nejkrásnější královská kolekce diadémů. V neobyčejné kolekci dánské královské rodiny se vyjímá hned několik skvostů
Diadém je druh koruny, konkrétně ozdobné čelenky, kterou nosili panovníci jako projev královské moci. Snad každá žena jako malá chtěla být princeznou, nosit krásné šaty a na hlavě nádhernou korunu. Z těch dánských by vám přecházel zrak.

Pro běžného člověka je diadém známý hlavně z filmů a pohádek, kde si asi ani neumíme představit princeznu bez korunky. V Evropě se výjimečnou sbírkou diadémů může pochlubit obzvláště Dánsko. V neobyčejné kolekci královské rodiny se vyjímá hned několik skvostů, které mají zvláštní historický význam.

Dánská smaragdová korunka

Smaragdová korunka je pravděpodobně nejvelkolepější diadém v repertoáru královny Margrethe a je součástí dánských korunovačních klenotů. Královna Karolína Amálie ji dostala jako dárek k výročí od svého manžela, krále Kristiána VII. Je však ještě starší než datum jejího vzniku v roce 1840. Na její výrobu byly použity smaragdy, které patřily královně Žofii Magdaleně a princezně Šarlotě žijícím v Dánsku v 18. století. Označení diadému jako korunovační klenot znamená několik věcí: Margrethe ji nevlastní, ale má právo ji používat, kdykoli se jí zachce; nelze ji vyvézt ze země a nosit ji mohou pouze královny. Margrethe je pouze poslední z dlouhé řady dánských královen, které tento šperk nosí, od jeho vzniku jej totiž používala úplně každá dánská královna.

Perlová korunka Poiré

Jedná se o jeden z nejzářivějších a nejvelkolepějších perlových diadémů dánské královny Margrethe II. Předpokládá se, že diadém, který je vyroben z diamantů osazených osmnácti perlami ve tvaru hrušky, byl vyroben v první polovině 19. století. Bjarne Steen Jensen ve své knize o dánských královských klenotech uvádí, že diadém byl svatebním darem pruské princezny Luisy z roku 1825 při jejím sňatku s nizozemským princem Frederickem. Louise byla dcerou pruského krále Friedricha Viléma III., což mnohé vedlo k domněnce, že diadém byl vyroben v dnešním Německu, nejspíše v Berlíně. 

Diadém egyptského chediva

Tento diamantový skvost byl svatební tiárou královny Margrethe II., kterou si vzala na svatbu s princem Henrikem v roce 1967. Diamantová svatební korunka, vyrobená společností Cartier, byla svatebním darem švédské korunní princezny Margarety od egyptského chediva Abbáse II. Dar byl obzvláště sentimentální, protože Margareta a její manžel, budoucí král Gustaf VI. Adolf, se do sebe v Káhiře zamilovali. Půvabný šperk bylo možné nosit jako tradiční diadém nebo jej sejmout z rámu a nosit jako ozdobu korzetu. Když Margareta zemřela, diadém zdědila její jediná dcera, dánská královna Ingrid. Všechny tři Ingridiny dcery, stejně jako tři její vnučky, nosily diadém při svých svatbách. Když Ingrid v roce 2000 zemřela, diadém odkázala své nejmladší dceři, bývalé řecké královně Anně Marii.

Alexandrinská diamantová čelenka

Tento jemný diadém s diamantovou kapkou původně patřil dánské královně Alexandrině. Později ji dostala její vnučka královna Margrethe II. jako dárek k osmnáctým narozeninám v dubnu 1958. Diadém nosila několik let, než jej předala své snaše Alexandře. Přestože hraběnka Alexandra již není královskou princeznou, diadém si stále ponechává a pravděpodobně jej jednou v budoucnu vyčlení pro použití svými vlastními snachami.

Květinová korunka princezny Dagmar

Tato detailně propracovaná diamantová květinová korunka původně patřila dánské princezně Dagmar, sestře krále Kristiána X. (a norského krále Haakona VII.). Diadém byl později předán královně Margrethe II., která jej dlouhá léta nosila, než jej v roce 2008 nabídla jako dlouhodobou zápůjčku své snaše, princezně Marii. Od té doby je to Mariina hlavní čelenka, kterou nosí při nejrůznějších slavnostních příležitostech.