Jak z vašeho bytu vytvořit šťastnější, zdravější a příjemnější prostředí pomocí Feng Shui?

Jak z vašeho bytu vytvořit šťastnější, zdravější a příjemnější prostředí pomocí Feng Shui?
Feng-šuej je pseudověda o rozmístění nábytku a prý přivolává do obytných a pracovních prostor maximální prosperitu, štěstí a blaženost. Zde je zlomek toho, co jsme zjistili o vytváření optimální pozitivní energie pomocí této starobylé, léty prověřené praxe.

Vítr a voda

Feng-šuej pochází z Číny a říká se, že využívá přírodní energetické síly k harmonizaci člověka s jeho okolím. Tento termín se do češtiny překládá jako „vítr-voda“ a v čínské kultuře jsou vítr a voda spojovány s dobrým zdravím a štěstím – a to na mnoha úrovních.

Feng-šuej přivolává do prostor maximální prosperitu, štěstí a blaženost., zdroj: Dmitry Pistrov / Shutterstock

Pět prvků

Podle stoupenců feng-šuej se vše skládá z různých stupňů pěti prvků: dřeva, ohně, země, kovu a vody. Každý z nich je reprezentován určitými barvami, které mohou pomoci synchronizovat konkrétní prostor. Mezi barvy pěti prvků patří zelená a hnědá (dřevo); červená, žlutá, oranžová a růžová (oheň); světle hnědá, opálená a žlutá (země); bílá a šedá (kov) a modrá a černá (voda). Každá barva je spojena se zlepšením určité oblasti vašeho života, ať už jde o zdraví, kariérní růst, šťastná setkání, tvůrčí úsilí nebo všeobecnou prosperitu.

Jak zpomalit proudění energie od vchodových dveří k zadním dveřím tím, že ji přesunete přes svůj domov půvabným zvlněným způsobem? Odpovídající barvy mohou uklidnit nebo zesílit vaše přirozené emoce. Například akcentní stěna vymalovaná červenou barvou může být příliš stimulující pro člověka se splašenými vlasy, ale ideální pro někoho, kdo potřebuje trochu více motivace!

Odpovídající barvy mohou uklidnit nebo zesílit vaše přirozené emoce, zdroj: Photographee.eu / Shutterstock

Dobré vibrace

Někteří z designérů jsou velkými fanoušky feng-šuej – a používají ho při výběru pokojových rostlin přinášejících štěstí i při výběru uměleckých děl, na která se při jídle dívají blízcí. Vždy se dá najít způsob, jak podle feng-šuej přivolat do domova dobré vibrace!

Abychom vám uvedli příklad, začali jsme v obývacím pokoji a shromáždili tipy na nejlepší umístění vaší pohovky. Pro dobré feng-šuej je skvělým začátkem zbavit každou místnost nepořádku. Tyto dvě věci prý nemohou koexistovat. 

Dalším zřejmým tipem je zajistit, aby pohyb k nábytku v obývacím pokoji a kolem něj nebyl rušen. Myslete na to, když vedle pohovky umístíte koncový nebo boční stolek. Další radou je umístit pohovku tak, aby každý, kdo na ní sedí, měl dobrý výhled na toho, kdo do obývacího prostoru vstupuje.

Věci, které vystavíte v obývacím pokoji, by měly být kotvami šťastné energie. To znamená, že tyto předměty by měly ve vašem srdci vyvolávat šťastný pocit úspěchu, zvědavosti nebo dobrodružství.

Zdroje článku: