Britská královská rodina má svoji vlastní zahradu s bylinkami. Dává jí přednost před léky

Britská královská rodina má svoji vlastní zahradu s bylinkami. Dává jí přednost před léky
Královská rodina ve Velké Británii je pověstná svou vášní k zahradničení. Nespočet zahrad, které obklopují jejích sídla, je hojně využíván k pěstování okrasných rostlin, ovoce, zeleniny a dokonce i k pěstování bylinek.

V Buckinghamských zahradách jsou rostliny i zvířata

Vůbec největšími soukromými zahradami, které se nacházejí v samotném srdci Londýna, jsou zahrady Buckinghamského paláce. Více než 200 let staré zahrady jsou využívány nejenom k pěstování okrasných květin, ovoce, zeleniny a bylin. Také se zde po celý rok pořádají různé oslavy královské rodiny a zváni jsou i významní hosté. K radosti všech jsou tyto zahrady v letním období zpřístupněny veřejnosti.

V Buckinghamských zahradách je pěstováno více než 300 druhů rostlin a 1000 stromů. Mimoto se zde volně pohybuje také 30 druhů hnízdících ptáků. Zahrady byly do dnešního stylu modernizovány již v roce 1825. Tehdy byly na příkaz krále přeměněny z formálně vypadajících zahrad na spíše uvolněnější pastviny, které lahodí jak oku, tak také čichu návštěvníků.

Prostor pro okrasné květiny i bylinky

Protože královská rodina miluje bylinky, ze kterých si oblíbili jak čaje, tak také alkoholické nápoje a různé bylinné extrakty pro léčbu nachlazení a nemocí, na této zahradě vyrostla i 156 metrů dlouhá bylinná hranice.

Fascinující není jenom její ohromná velikost, ale také rozmanitost různých bylinek. Při procházce touto částí zahrady na každém kroku návštěvník narazí na jiný druh bylinek. Jejich rozmanitost je tak opravdu široká. Ve velkém jsou tu pěstovány přírodní dochucovadla jako petržel, tymián nebo šalvěj, které nemůžou chybět v základu žádné z britských kuchyní.

Bylinky královská rodina ale nepoužívá pouze při vaření. Velmi často po nich sáhne také v případě nemocí. Právě léčivé rostliny hojně využívala sama královna v době světové pandemie.

Úsporné pěstování zeleniny

Zahrady u Buckinghamského paláce v posledních několika letech dostály několika změnám. Šetření dopadlo i na královskou rodinu. V rámci šetření bylo velké množství květin nahrazeno pěstováním zeleniny. Zahrady k tomu nechala ještě před svou smrtí uzpůsobit sama královna Alžběta II. Královská rodina se tak stala částečně soběstačnou alespoň v pěstování zeleniny. K tomuto úspornému kroku se britská monarchie uchýlila naposledy během druhé světové války.

Karel III. sám dohlíží na dodržování ekologického pěstování

Dalšími velmi oblíbenými zahradami královské rodiny jsou ty, o které se s nadšením stará Karel III. Oblast kolem sídla nynějšího krále a jeho ženy Kamily je považována za jednu z nejneobyčejnějších zahrad ve Velké Británii.

Sám Karel III. věnoval těmto zahradám již od jejich počátku v roce 1980 velkou péči. Zahrádkaření je postaveno čistě na organickém základě, který tak dopomáhá k pěstování zdravého ovoce, zeleniny i bylinek.

Zahrada, které věnuje Karel III. skutečně velkou péči myslí na planetu Zemi. Dochází zde k etickému hospodaření a recyklaci prakticky všech odpadních materiálů. Král sám na to osobně dohlíží a snaží se dodržet všechny ekologické normy, které jsou v jeho zemi platné.

Zahradničení se rádi věnují i Kate s Williamem

Pěstování nejen květin a různých ovocných plodů ale také bylinek podporuje celá královská rodina. Sama britská královna Alžběta II. zahrádkaření přímo milovala. Nejinak je tomu i u vévodkyně Kate.

Manželka následníka trůnu Williama je vášnivou zahrádkářkou, která pobyt v přírodě miluje a považuje jej za skvělý relax. V případě nachlazení a různých onemocnění velmi často sahá po bylinkách. Ty dokonce považuje za účinnější než chemické léky.

Kromě bylinek si Kate také stojí za názorem, že příroda může člověku již od jeho dětství pomoci se správným psychickým vývojem. I díky tomu se Kate podílela na vymýšlení designu zahrady Královské zahradnické společnosti.