Zbavte se larev ve vašich záhonech šetrnou cestou

Zbavte se larev ve vašich záhonech šetrnou cestou
Larvy v zahradě, konkrétně ve vyvýšených záhonech, mohou způsobit problém. Ne všechny larvy jsou ale ve skutečnosti nebezpečné. Rozeznejte jednotlivé druhy larev a zbavte se jich správným způsobem.

Ne všechny larvy jsou škodlivé

Údržba a péče o zahradu je vždy náročná činnost, která stojí nejen čas, ale také úsilí. Pokud nenastanou potíže, výsledkem je zahrada plná zdravých rostlin. Ne vždy však můžeme ovlivnit zdraví rostlin. Někdy nastanou potíže, a v ten moment je potřeba zakročit. Například bílé larvy ve vyvýšených záhonech mohou způsobit prvotní šok a typická reakce často volá po jejich zneškodnění. Ne všechny larvy jsou ale škůdci, některé z nich mohou být pro naši zahradu dokonce prospěšné. Jak rozlišit larvy a co pomáhá při zamoření?

Druh larvy hraje zásadní roli

Ve výsledku je nejdůležitější, co nakonec z larvy vyroste. Největší paseku natropí Listokaz zahradní. Spousta dalších larev se živí spodky kořenů našich rostlin v záhonech. Mezi larvami jsou ale také užitečné, pro které můžete najít jiné využití v zahradě. Larvy duhových brouků jsou zrovna těmi prospěšnými v naší zahradě, a to konkrétně v kompostech. Až 10 cm dlouhé larvy nosorožíka mohou najít stejné uplatnění v kompostu.

Jak se zbavit larev z vyvýšených záhonů?

Nikdo nechce vyživovat škůdce, a existuje mnoho způsobů, jak se jich zbavit bez použití chemických prostředků. Chemické prostředky nezpůsobí újmu škůdcům, ale také rostlinám, dalším živočichům a životnímu prostředí. S larvami vám pomohou například hlístice, které larvy napadnou a ty za pár dní umírají. Dalšími milovníky larev jsou kuřata. Nejefektivnějším způsobem boje proti nim je však jejich sběr.

Sběr larev

Pokud vyvýšený záhon ještě není osazený, nabízí se velmi jednoduché řešení, jelikož larvy jsou dobře viditelné. Můžete probrat půdu a postupně larvy vybírat. Larvy vylézají, pokud je půda mokrá, což je nejlepší během deště, nebo když záhonu poskytnete pořádnou zálivku. Pokud se ale i přesto obáváte, že byste na nějakou larvu mohli zapomenout, můžete rovnou vyměnit celou zeminu. Sběr larev je ztížen, pokud na záhoně jsou rostliny.

Larvy je nejlépe sbírat během deště, když je mokro, larvy nejvíce vylézají
Larvy je nejlépe sbírat během deště, když je mokro, larvy nejvíce vylézají | Zdroj: DragonImages / Depositphotos

Přirození nepřátelé larev

Přirození nepřátelé larev (kuny nebo ježci) jsou vzácnou návštěvou na zahradách. Ježek je oproti kuně daleko vítanějším zvířetem, kterému navíc můžete nachystat vhodné podmínky ve vaší zahradě. Takže jediným nepřítelem pro larvy zůstávají ptáci. Brouci kladou vajíčka problémových larev především v květnu a červnu. V tomto období upřete svou pozornost především pravidelnému kypření půdy na záhonu a odstraňování plevele. Pozor také na přidávání kompostu do vyvýšených záhonů. Před jeho přidáním ho pořádně zkontrolujte, zda neobsahuje larvy.

Rostliny odpuzující larvy

Kromě zvířat a pravidelné údržby půdy můžete využít také pomoc rostlin. Nejlepšími odpuzovači larev jsou hned tři rostliny: delphinium (ostrožka), pelargonie a česnek. Česnek je přirozenou ochranou rostlin na zahradě a dokonale odpuzuje škůdce na vyvýšených záhonech. Páchnoucí hlíza má odstrašující účinek na hmyz a další živočichy. Z česneku si můžete vyrobit také sprej, který dokonale odpudí larvy a další škůdce.

Česnekový sprej

Nejprve odstraňte stroužky z cibule česneku a oloupejte je. Oloupané stroužky dejte do mixéru společně se 100 ml vody a rozmixujte, dokud nevznikne jemná hmota. Tuto pastu poté přelijte přes kuchyňskou papírovou utěrku do nádoby, čímž odstraníte hrubší kousky. Čistou kapalinu přelijte do rozprašovače a váš sprej je připraven k použití. Při práci si nezapomeňte nasadit rukavice, aby vám ruce nepáchly česnekem. Zápach česneku můžete neutralizovat také pomocí citrónové kůry, citrónové šťávy, prášku do pečiva nebo mýdla z nerezové oceli.

Zdroje článku: