Šlehačkové cukroví stihnete upéct na poslední chvíli

Šlehačkové cukroví stihnete upéct na poslední chvíli
Už máte minimálně deset druhů cukroví a stále máte chuť a čas vymýšlet nové druhy? Zkuste šlehačkové cukroví. Příprava těsta je nenáročná, stejně jako jeho zdobení. Chuť šlehačkového cukroví vás mile překvapí.

Šlehačkové cukroví patří k těm nejjednodušším 

Na dny, kdy nestíháte nebo musíte v práci zůstat déle, si nechejte takové druhy cukroví, které vás v kuchyni příliš dlouho nezdrží. Šlehačkové cukroví je jedním z nich. Potřebujete k němu jen málo ingrediencí a těsto je raz dva hotové. Šlehačkové cukroví se rozplývá na jazyku, z těsta můžete vykrajovat různé tvary. Jaké suroviny na šlehačkové cukroví potřebujete?

Jaké suroviny potřebujete na šlehačkové cukroví? 

Na jednu dávku si připravte:

  • 450 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání

Na obalení potřebujete:

  • cukr moučku
  • vanilkový cukr

Jaký je postup?

Máslo by nemělo být úplně tuhé, aby s ním šlo pracovat, vhodné však není ani úplně změklé máslo, které by kazilo konzistenci těsta. Přes jemné síto prosejte hladkou mouku, přidejte na kostičky nakrájené máslo a smetanu. Z těchto surovin vypracujte hladké těsto.

Máslo by nemělo být úplně tuhé, Zdroj: New Africa / Shutterstock

Toto cukroví má ještě jednu výhodu v tom, že jeho těsto nemusí v lednici odpočívat. Je tak ideálním cukrovím, pro které se můžete rozhodnout z minuty na minutu. Těsto vyválejte na 3 až 5 mm silný plát a vykrajujte z něho tvary. Tady se fantazii meze nekladou, a proto můžete zvolit opravdu jakýkoliv tvar.  Předehřejte si troubu na 220 °C a cukroví v ní pečte 8 10 minut. Ještě teplé cukroví obalte v moučkovém cukru, do kterého jste přidali i vanilkový cukr.

Tip - ještě než začnete s cukrovím, sežeňte si pravou vanilku. Její lusky nařízněte a umístěte ji do dózy s moučkovým cukrem. Nepotrvá dlouho a moučkový cukr bude hezky vonět po vanilce, mnohem lépe, než obyčejný vanilkový cukr.

Tipy, které zaručí, že se vám cukroví letos opravdu povede 

  • Mouku při pečení cukroví vždy prosívejte, těsto bude nadýchanější.
  • Těsto na cukroví si udělejte minimálně den dopředu. Také to můžete udělat tak, že si těsta naděláte přes týden a o víkendu vás bude čekat jen pečení.
  • Zbytky nepodařených upečených kousků nevyhazujte, dejte je do uzavíratelné dózy, abyste je mohli později přimíchat třeba místo piškotů do rumových kuliček nebo do úlů.
  • Bílky na sníh šlehejte spolu se špetkou soli nebo s pár kapkami citrónové šťávy, usnadní to ušlehání. Bílky také ušleháte snadněji tak, že použijete vejce v pokojové teplotě.

Jak cukroví uchovávat? 

Zárukou úspěchu jsou nejen dobře nakoupené a připravené suroviny, nýbrž předem nachystané dózy na cukroví. Ty byste neměli podceňovat. Přece jenom budete do krabic s cukrovím lézt opakovaně a také chcete, aby vám v nich cukroví vydrželo. Nejlevnější volbou mohou být kartónové krabice, které vyložíte celofánem.

Při jejich výběru dbejte na to, aby tyto krabice měly víko. I přesto, že je papírová krabice vhodnou variantou, lepší jsou plastové uzavíratelné boxy, které budou mít nekonečnou trvanlivost. Pokud je nerozbijete, někomu nedarujete nebo neztratíte, uchovávat v nich cukroví můžete rok co rok.

 I z toho důvodu se nebojte do těchto dóz investovat. Zatímco někdo má rád větší uzavíratelný box, ve kterém uschová více druhů cukroví najednou, jiný upřednostňuje jeden box pro každý druh cukroví.

Protože je cukroví vyrobeno z másla, šlehačky a dalších tuků, je nutné jej uchovávat nejlépe v chladu. Abyste si však nezaplnili celou ledničku, bohatě postačí chladná veranda, spižírna, místo na balkóně či za oknem. Všechny členy pak upozorněte na to, že pokud chtějí z cukroví uzobávat, musí dohlédnout na to, aby všechny dózy byly pečlivě uzavřené.

Ať už si pro cukroví vyhradíte celý advent nebo si vystačíte s pár druhy cukroví, které sfouknete na poslední chvíli, nejen konzumace, nýbrž i pečení cukroví by ve vás mělo vyvolávat pocity radosti.

 

Zdroj: