Psychologie a symbolika barev. Jak barvy ovlivňují emoce, pocity a nálady?

Psychologie a symbolika barev. Jak barvy ovlivňují emoce, pocity a nálady?
Výzkumy ukazují, že barvy dramaticky ovlivňují emoce, pocity, nálady a mohou vést až ke změnám názorů a rozhodnutí. Znalost symboliky a psychologie barev je mocný nástroj, díky kterému můžete kontrolovat, jak vás ostatní lidé vnímají.

Modrá

Modrá je spojována s pocitem klidu, stability a loajálnosti, proto je často využívána jako firemní barva. Jedná se o barvu moudrosti a intelektu. Přináší důvěru a mír. Pokud tedy potřebujete vnést klid a pohodu do vašeho domova či pracovního prostředí, sáhněte po modrých doplňcích. V modrém oblečení pak budete působit vyrovnaně a důvěryhodně.

Červená

Červená je na rozdíl od modré plná vášně a bohužel také agrese. Jedná se velmi intenzivní a energickou barvu. Je spojována s láskou a silou. Zvyšuje krevní tlak, a proto může působit až nepřátelsky. Červená se může hodit například na první rande. Její nošení do kanceláře či na pohovor si nicméně raději promyslete.

Červená je spojována s láskou a silou, zdroj: Victoria Chudinova / Shutterstock

Bílá

Jak je obecně známo, bílá je barva čistoty a nevinnosti. Je spojována s upřímností a perfekcionalismem. Je vnímána jako neutrální barva, a tak v outfitu nemůže uškodit. Dejte si však pozor, protože příliš mnoho bílé evokuje pocit sterilnosti a plachosti, a to nemusí být vždy žádoucí.

Černá

Síla, tajemnost, profesionalita – to je černá, mocná barva, která vytváří dojem serióznosti. Je vždy vnímána jako elegantní barva. V černém oblečení budete působit autoritativně, proto se jedná o vhodnou barvu do pracovního prostředí. Dávejte si však pozor, abyste nepůsobili příliš smutečně.

Zelená

Zelená barva symbolizuje přírodu, naději, harmonii, růst a stabilitu. Patří mezi uklidňující, bezpečné barvy s léčivou mocí. Navíc je spojována s penězi a úspěchem, a to zejména v tmavých odstínech. Světlejší odstíny jsou pak hojně využívány k vyjádření čerstvosti a udržitelnosti. Ale protože všeho moc škodí – příliš mnoho zelené ve vás vyvolá žárlivost, sobeckost a chamtivost.   

Zelená barva symbolizuje přírodu, naději, harmonii, a stabilitu, Zdroj: Roman Samborskyi  / Shutterstock

Žlutá

Žlutá je barva mládí a štěstí. Budete-li se obklopovat žlutou, vytvoříte kolem sebe auru optimismu, radosti a vřelosti. Je oblíbenou barvou umělecky orientovaných lidí, protože podporuje kreativitu a je plná inspirace. Avšak je považována za nestabilní barvu, a pokud zakomponujete žlutou do svého outfitu, můžete být vnímáni jako slabí jedinci.

Oranžová

Sebevědomí, odvaha, zábava a energie jsou symbolizovány oranžovou. Je to barva stimulace a nadšení. Není tak agresivní jako červená, ale dokáže upoutat pozornost. Šíří kolem sebe teplo, povzbuzení a prosperitu, proto je oblíbenou barvou v interiérech. Může být také známkou pesimismu a povrchnosti.