Jak mohou psi prospět lidem s úzkostí a která plemena jsou nejvhodnější

Jak mohou psi prospět lidem s úzkostí a která plemena jsou nejvhodnější
Kromě veselé společnosti a na dotek příjemné hebké srsti mohou psi výrazně pomáhat i lidem trpícím úzkostí. Člověk, který je v trvalém kontaktu se psem má podle odborných studií v klidové fázi nižší srdeční frekvenci a hladinu krevního tlaku než lidé žijící bez zvířete. Majitelé psů se také rychleji vzpamatovávají z prožitého stresu, a to jak na psychické rovině, tak i té fyzické.

Psi pomáhají lidem zůstat v kontaktu se společností, být více aktivní, komunikativní a empatičtí. Již pouhá návštěva psa dokáže výrazně snížit hladinu kortizolu v krvi, člověk se ve společnosti terapeutického psa lépe uvolní a jeho tělo dokáže snáze relaxovat.

Zdroj: Autor: 4 PM production / Shutterstock

Pro lidi trpící úzkostmi jsou ideální klidná plemena, která se snáze přizpůsobí životnímu stylu daného člověka. Je-li člověk často doma, je lépe, když si vybere klidné plemeno s menším nárokem na pohyb jako je například kavalír King Charles spaniel. Pokud budoucí majitel psa naopak rád chodí do přírody, může zvolit plemeno vzrostlejší a aktivnější. Pes by měl být učenlivý a trpělivý. Mnoho citlivých lidí také ocení, když nebude příliš uštěkaný. Všichni psi jsou jedineční a neznamená to, že jejich povaha se bude odvíjet přesně od chovatelského standardu. Za psy můžete chodit i do psího útulku nebo zvolit odbornou canisterapii. 

Než si pejska pořídíte, pořádně zvažte, zda jste schopni se o něj skutečně postarat.

  • Velšský corgi bývá častým doprovodným psem pro tělesně postižené. Jsou poslušní, věrní a rychle se učí novým cvikům. 
  • Francouzský buldok je přizpůsobivý, společenský a vyrovnaný. S jeho náročností může být výchova trochu složitější, ale jakmile si projde pubertou, stane se z něj váš nejlepší kamarád.
  • Zlatý retrívr nebo goldendoodle jsou nejčastějšími terapeutickými psími plemeny. Tito psi na lidi působí velmi pozitivně, jsou snadno cvičitelní a trpěliví.  
  • Chrti jsou tichými a věrnými společníky. I přestože dokáží běžet rychlostí až 50 km/h, velice rádi kopírují pohodlnost svého pána a jsou schopni velkou část dne strávit v posteli. 

Zdroj: