První měsíc těhotenství je plný překvapení a hnízdění vajíčka v děloze

První měsíc těhotenství je plný překvapení a hnízdění vajíčka v děloze
První měsíc těhotenství je plný tajemství i nástrah. Pojďte si s námi připomenout, co všechno v tomto období žena i plod miminka prožívají.

Kvůli snadnějšímu počítání je těhotenství započato o 2 týdny dříve 

Těhotenství je obvykle dlouhé 40 týdnů, které jsou rozděleny na 3 základní trimestry. Každý z nich trvá přibližně 3 měsíce. Na začátku dochází k oplodnění vajíčka. Celé těhotenství je pak ukončeno porodem. Do začátku těhotenství spadá také jeho první měsíc. Ten se skládá z prvního až čtvrtého týdne těhotenství. Pozoruhodné ovšem je, že první dva týdny, kdy už se žena považuje za těhotnou, se vajíčko teprve připravuje a ještě není oplodněno spermií. Pojďme si o tom povědět více.

Během prvního měsíce je plod dítěte téměř neviditelný. Ve 4 týdnech embryo váží přibližně 1 gram a měří okolo jednoho milimetru. V tomto období většinou žena o svém těhotenství vůbec nic netuší. Jedná se tak o část těhotenství, která je považována za nejvíce rizikovou. Žena totiž svůj život nepřizpůsobuje faktu, že je těhotná. Embryo tak může být vystaveno alkoholu, nadměrnému stresu či fyzické zátěži. Nutno ovšem říct, že je embryo v tuto chvíli poměrně dost odolné. Pojďme se ale podívat, jak vůbec těhotenství samotné začíná.

1. a 2. týden se tělo i vajíčka teprve připravují na oplodnění

Pro zjednodušení se délka těhotenství počítá od prvního dne poslední menstruace. K oplodnění ale dochází o pár dní později. A to až okolo čtrnáctého dne po začátku menstruačního cyklu. V té době totiž dochází k ovulaci. To ale trošku předbíháme. V prvním týdnu dochází k začátku nového menstruačního cyklu. Ten je specifický uvolňováním děložní sliznice spolu s neoplodněným vajíčkem. Tento proces trvá individuálně dlouho, obvykle ale pět až sedm dní. Až v  druhém týdnu dochází k přípravě jednoho z přibližně tří set tisíc vajíček k oplodnění.

K dozrávání vajíčka a jeho přípravě na oplodnění dochází v pravém nebo levém vaječníku. Zároveň se také obnovuje sliznice dělohy. Tato doba je jakousi přípravou na uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze. Kolem 14 dne od prvního dne začátku poslední menstruace dochází k uvolňování vajíčka a začíná takzvaná fáze ovulace. Tedy fáze, kdy dochází k praskání stěny vaječníku a uvolnění vaječné buňky, která se tak přes břišní dutinu dostává do vejcovodu. Zralé vajíčko čekající na spermii je obvykle velké 0,11 až 0,14 milimetru. Ve vejcovodu vajíčko čeká maximálně 24 hodin na oplodnění spermií. Pokud spermie dokáže proniknout do vajíčka, stane se z něj takzvaná zygota. Tedy oplodněné vajíčko, které během dalších desítek hodin dokáže propojit genetické informace mezi vajíčkem a spermiemi. Díky tomu tak dojde například k přenesení chromozomu, který určí pohlaví plodu.

Kolem 14 dne od prvního dne začátku poslední menstruace dochází k tvz. ovulaci.
Kolem 14 dne od prvního dne začátku poslední menstruace dochází k tvz. ovulaci. | Zdroj: docian / Depositphotos

3. týden shluk buněk začíná hnízdit v děloze

Oplodněné vajíčko následně putuje vejcovodem do dělohy, kde dochází k jeho zahnízdění. Přibližně po týdnu, který dokáže strávit v děloze, se přejmenovává na blastocystu a začíná rozhodovat o tom, jaké buňky se budou zabývat formováním placenty, plodového obalu či embrya. Někdy na přelomu druhého a třetího týdne se začíná vytvářet zárodeční vrstva embrya. Ta je rozdělena na tři části. Z entodermu se budou vyvíjet plíce a vnitřní orgány, mezoderm pečuje o formující se srdce, kostru, svaly i oběhový systém. Poslední vrstva je ektodermem. Z toho vznikne kůže, vlasy či nervový systém.

Oplodněné vajíčko je ve třetím týdnu nazýváno jako morula a není větší než krystalka cukru. Na konci 3. týdne už má plod okolo 0,5 centimetru. Mohl byt tak být viditelný okem. Už v tuto dobu se začíná vytvářet plodová voda, která bude důležitá po dobu celého těhotenství.

4. týden těhotenství – shluk buněk se dělí na embryo a placentu

Během čtvrtého týdne je vajíčko již dva týdny oplodněno. To je moment pro těhotenský test, který od této doby zvládá potvrdit těhotenství ženy. Miminko se ve čtvrtém týdnu nachází v takzvaném embryonálním stádiu. Teprve nyní je původně malý shluk buněk rozdělen na dvě části. A sice na embryo a na placentu. Ta se vyvíjí již od 3. týdne, do doby jejího plného vyvinutí bude miminko vyživováno z vajíčka takzvaným žloutkovým vakem. Hlavička je v tuto chvíli o něco větší než tělíčko.

Těhotenství si žena může začít uvědomovat po prvním měsíci 

I přesto, že se těhotenství počítá již od prvního dne poslední menstruace, k oplodnění dochází přibližně až po 14 dnech. V té době je vhodné využít například ovulační testy. Ty ženám, které chtějí otěhotnět, poradí, kdy je nejvhodnější den k početí.

Žena v období třetího týdne může cítit zvětšení a jakési pnutí v oblasti prsou. Může se cítit nafoukle nebo mít křeče v podbřišku. Ničím neobvyklým není ani únava a ospalost. Již teď může docházet ke změnám chuti a také k nechutenství. Ničím nebezpečným není slabé krvácení nebo špinění.  S tím se v prvním trimestru setkává téměř polovina maminek. Pokud má ale žena pocit, že s jejím tělem není něco v pořádku, měla by okamžitě vyhledat pomoc lékařů. 4. týden je u žen obvykle obdobím, kdy si poprvé začínají uvědomovat svoji graviditu. To je zapříčiněno zvýšenou hladinou estrogenu a progesteronu.

Narození dvojčat ovlivní dělení buněk nebo oplození více vajíček

Právě v prvním měsíci je také rozhodující to, zda se v děloze uhnízdí jedno nebo více dětí. Je to způsobeno dělením buněk, z kterých se následně stávají embrya. Dvojčata tedy vznikají buď tak, že se z vajíček oddělí dvě či více buněk a vzniknou embrya, nebo tak, že dojde k oplodnění dvou vajíček. Pak vznikají dvouvaječná dvojčata.  Ať už ženy čekají jedno či více dětí, prožívají začátek těhotenství prakticky stejně. Rozdíly přicházejí až v budoucnu. Nejenom, že má žena větší velikost břicha a možná i přibere více kilogramů. Lékař by měl také zajistit více pravidelných prohlídek.