Pravdy a mýty ohledně přípravy guláše a jeho historie

Pravdy a mýty ohledně přípravy guláše a jeho historie
Máte rádi guláš? Tak to se možná také vezete na vlně mýtů a polopravd, které se kolem přípravy guláše vyrojily. Pochází guláš opravdu z Maďarska? Kolik cibule patří do guláše? Má se guláš zahušťovat? To a další věci si dnes objasníme!

Historie guláše není úplně jednotná

Ne všichni se u guláše na jeho historii shodnou. Zatímco někteří vám budou tvrdit otřepanou frázi, že pochází z Maďarska, někteří mohou překvapit informací, že guláš je tureckou záležitostí. Tak jak to tedy je? Guláš opravdu proslavili Maďaři. Pokrm pojmenovali podle stáda hovězího dobytka, které se maďarsky řeklo „gulya“. Z něj už nebylo snadné vytvořit si české slovíčko „guláš“. Někteří historici však tvrdí, že Maďaři by guláš nepřipravili, kdyby se ho nenaučili od Turků. Možná i tato část jeho historie způsobila, že Maďaři guláš nezahušťují.

Jaké množství cibule je správné?

Často vám někdo bude tvrdit, že do guláše patří takové množství cibule, jaké množství máte masa. To však není přesné, a proto se nedivte, že je váš guláš až příliš sladký. Toto tvrzení má pravdivý základ, jen se časem trošku obrousilo. Když se říkalo tolik masa, kolik je cibule, měli hospodyňky na mysli spíše vzhledově zhruba stejnou hromádku surovin, rozhodně ne váhu. Podle váhy by se měly suroviny do guláše přidat v poměru 3:2 ve prospěch masa.

Když se říkalo tolik masa, kolik je cibule, měli na mysli vzhledově stejnou hromádku, Zdroj: GCapture / Shutterstock

Připálit nebo nepřipálit cibuli? 

A co připálení cibule? Možná, že i vy ji na začátku poctivě připalujete, protože jen připálená cibule dodá guláši správnou chuť. Pravdou však je, že cibule by měla na sádle (tento tuk preferuje většina kuchařů) pouze zhnědnout, ne se spálit. Spálená cibule = spálená chuť guláše, což není žádoucí.

A když už jsme u té cibule, víte, že byste ji měli smažit a ne dusit? Pokud zvolíte příliš malý hrnec a navrstvíte na jeho dno tlustou vrstvu cibule, bude se spíše dusit, což ale nepřinese žádoucí tón chuti, který je pro guláš typický.

 

Zdroje: