Vytvořte si na zahradě stejnou krásu, jakou představovala rozkvetlá ulice v seriálu Zoufalé manželky

Vytvořte si na zahradě stejnou krásu, jakou představovala rozkvetlá ulice v seriálu Zoufalé manželky
Pokud hledáte pro zahradu rostlinu, která vás doslova zaplaví květy, pak je VISTÁRIE ta správná volba. Tato zajímavá okrasná rostlina svou krásou potěší široké okolí.

Původ rostliny

Původem asijská okrasná rostlina může dorůst i výšky 20 metrů. Daří se jí nejvíce v teplotách 10 až 30 °C, což neznamená, že by se nedala pěstovat v naší krajině. Jen je třeba najít chráněné místo a mladé rostliny chránit před vymrznutím. Při dobré péči se vám rostlina odmění záplavou dlouhých hroznovitých květů.

Nejčastěji se setkáme s rostlinami VISTERIA SINENSIS (z Číny) a VISTERIA FLORIBUNDA (z Japonska).

Pěstování

Vistárie je rostlina, která se skvěle doplňuje s rustikálním stylem bydlení. Vyžaduje slunnou polohu a dostatek prostoru. Roste v každé půdě, ale dává přednost mírně zásaditým zeminám, dobře odvodněným a bohatým na živiny. V suchém období je třeba občas rostlinu zalít. Pokud je pěstovaná v květináči (například na terase), zalévá se 2-3x týdně.

V optimálních podmínkách roste velmi dobře a její růst je třeba usměrňovat, jinak dokáže být velmi invazivní. Hlavně při růstu v květináči se zastřihávání nesmí zanedbat. Doporučuje se květináč zevnitř vyztužit kovovou sítí, která zabrání deformaci květináče silnými kořeny starších rostlin.

Rostlině prospívá důkladné prořezání větví, a to nejlépe v období, kdy opadává listí. Někdy je vhodný řez i ve vegetačním období. Pomůže to silnější násadě pupenů.

Vistárie je liána, větve se kolem silné opory ovíjí bez nutnosti přivazování. Vhodnou oporou jsou například dřevěné trámy zahradní pergoly.

Barevné variace

Nejčastěji se setkáme s fialově kvetoucími rostlinami, ale například v Itálii jsou rozšířené i bílé a růžové kultivary a občas se někde vyskytne i příbuzná rostlina MILLETIA SATSUMA (Red Visteria) se zářivými červenofialovými květy.

Nemoci

Žluté listy rostliny signalizují chlorózu (nejčastěji způsobenou nevyhovujícími podmínkami k růstu), nedostatek železa v půdě, přítomnost parazitů nebo trvale zamokřenou půdu.

Co možná o rostlině nevíte:

• Okvětní lístky V. Sinensis jsou jedlé a lze je například přidávat do salátů nebo obalit a smažit v těstíčku. Nezkoušejte jíst semena a lusky, ty jsou toxické.

• Vistárie je rostlina dlouhověká a nezřídka se dožije i sta let. V Japonsku se nachází i rostliny staré 300 let.

• Pěstování rostlin ze semínek (jsou ke koupi například v asijských e-shopech) je složité a pokud se to podaří, trvá mnoho let, než rostlina vykvete. Proto se upřednostňují roubované rostliny.

Na severní polokouli se větve rostliny otáčí kolem opory proti směru hodinových ručiček, na jižní polokouli je to po směru hodinových ručiček. Tato zajímavost je ovlivněná rotací naší planety.