Přírodní antistresové terapie: Pokojové rostliny, které musíte mít

Přírodní antistresové terapie: Pokojové rostliny, které musíte mít
Pokojové rostliny jsou kouskem přírody, díky kterému vypadá každý interiér lépe. Fungují nejen jako hezká živá dekorace, ale také jako prostředek na zklidnění lidské psychiky. Rostliny zlepšují kvalitu vzduchu a navíc mají uklidňující zelenou barvu, díky čemuž působí na lidskou mysl velmi relaxačně. Pojďme se podívat na několik pokojovek, které jsou obzvlášť vhodné proti stresu.

Tlustice

Tato rostlina s tlustými dužnatými listy, podle kterých nese název, je velmi oblíbenou a nenáročnou pokojovkou. Nevadí jí sucho a vystačí si pouze s občasnou zálivkou, takže není nijak náročné udržet ji při životě. Tlustice navíc pomáhá udržovat vlhkost vzduchu ve svém okolí, pomocí čehož zpříjemňuje vzduch, a je tak ideální rostlinou na vytvoření odpočinkové atmosféry.

Juka

Juka je exoticky vyhlížející rostlina připomínající svými dlouhými listy a vysokým kmenem palmu. Není nijak náročná, dobře snáší sucho i přímé slunce, takže starat se o ni není nic složitého. Stačí jí opravdu jen občasná zálivka trochou vody. Díky své nenáročnosti a exotickému vzhledu působí juka velmi příjemným dojmem, který účinně pomáhá odbourávat stres.

Palmy

V případě, že juka nestačí a chcete svému interiéru vdechnout pořádnou dávku exotiky, jsou skvělou možností palmy. Ty mohou vzbuzovat dojem dovolené, což samo o sobě působí velmi relaxačně. Druhů palem existuje celá řada a záleží jen na vás, jaký si zvolíte. Velmi oblíbenou pokojovkou je třeba palma horská.

Palma může vašemu interníoru vdechnout i dávku exotiky
Palma může vašemu interníoru vdechnout i dávku exotiky | Zdroj: Rawlik / Depositphotos

Dracéna

Dracéna je oblíbená pokojovka, která má skvělou schopnost absorbovat škodliviny z ovzduší. Její lesklé vzpřímené i převislé listy mohou být čistě zelené nebo lemované bílými či červenými okraji. Některé dracény jsou dokonce pruhované. Díky těmto různým variacím si můžete z místnosti vytvořit dracénový ráj, který bude i přes svou jednodruhovost vypadat rozmanitě. Dracéna ráda roste do výšky, takže potřebuje dostatek prostoru, ale jinak je velmi nenáročná na údržbu.

Orchidej

Orchidej je oblíbená kvetoucí rostlina, která svou krásou působí opravdu antistresově. Její květy mohou mít všechny možné barvy a některé jsou i žíhané či tečkované. Na rozdíl od předchozích rostlin je však orchidej poměrně náročná na údržbu, takže je vhodná spíše pro zkušené pěstitele a milovníky rostlin, kteří jí rádi budou dopřávat svou péči. Takovému člověku bude orchidej určitě přinášet jen radost.

Aloe vera

Aloe vera je nejen hezkou a příjemnou pokojovou rostlinou, ale také skvělým léčivým pomocníkem. Není nijak zvlášť náročná, ale potřebuje hodně světla a nesmí být přelévaná. Právě díky své nenáročnosti, léčivosti i pěknému vzhledu je aloe vera perfektní rostlinou na zpříjemnění atmosféry v místnosti. Nejen, že ji zkrášlí, ale navíc vám dodá jistotu, že když se drobně poraníte, budete mít vždy po ruce něco, čím se ošetřit.

Zdroje článku: