Komu je podobné dítě v bříšku? 3D ultrazvuk vám to ukáže

Komu je podobné dítě v bříšku? 3D ultrazvuk vám to ukáže
Během těhotenství většinou netrpělivě čekáte na to, jak bude miminko po narození vypadat. Toto čekání si ale můžete zkrátit. A to díky 3D ultrazvuku. Ten vám alespoň naznačí, zda se miminko bude podobat více otci či mamince. 

Provedení 3D ultrazvuku se musí správně načasovat

3D ultrazvuk umožnuje pohlédnout na plod miminka troj-dimenzionálním obrázkem. Aby došlo k co nejpřesnějšímu přenosu obrázku, doporučuje se 3D ultrazvuk provádět v období mezi 26. až 30 týdnem těhotenství. V tomto období má plod v děloze stále dostatek místa. Po 30. týdnu mu již množství prostoru ubývá. A tak již není provádění ultrazvuku příliš vhodné. Záleží ale na množství plodové vody a také na poloze dítěte v děloze. Kvalitu snímku ovlivňuje i množství tekutiny v močovém měchýři. Ten by měl být kvůli udržení určité kvality snímku prázdný. 

Kvalita 3D snímku není vždy zaručena

Výsledný snímek 3D ultrazvuku může ovlivnit i sama těhotná žena. Aby byl snímek co nejkvalitnější, žena by při jeho pořizování neměla být nervózní. Plod v těle matky nervozitu cítí, a tak by mohl být méně aktivní. Ideální je, aby bylo dítě při 3D screeningu vzhůru. Je tak vhodné dát si předtím malou svačinku, aby dítě mělo dostatek energie. Stejně tak je vhodné vypít dostatek čisté vody. Ta zajistí, že bude plodová voda kolem dítěte co nejčistší.

Zvukové vlny se díky ultrazvuku převedou do skutečného obrazu

Výsledkem 3D ultrazvuku je fotografie zachycující reálný vzhled miminka. Jak ale takový obrázek vzniká? Jedná se o statický záběr plodu ze 3 rovin. Ruční sonda vysílá ultrazvukové vlny. Paprsek těchto zvukových vln směruje do lidského těla. V těle se tyto vlny odrážejí od snímaných orgánů a vracejí se zpět do převodníku. Převodník dokáže zvukové vlny přeměnit na elektrický proud. Elektrický proud je převeden na obraz, který odpovídá snímanému orgánu. Díky tomu tak můžeme sledovat plod v těle matky. Ten zachycuje nejenom obličej, ale také smích, škytání, pohyby miminka, jeho končetin či očních víček.

I 3D ultrazvuk dokáže odhalit vady miminka

3D ultrazvuk neslouží pouze k zachycení obličeje miminka. Dokáže určit také další množství faktorů. Díky 3D ultrazvuku lze zjistit polohu placenty či množství plodové vody. Zároveň lze zkontrolovat, zda plod dostatečně roste a zda jeho váha odpovídá teoretickým předpokladům. Na požádání lze také z 3D ultrazvuku rozpoznat pohlaví plodu. Zde ale záleží na tom, jak je dítě v děloze umístěno. Díky možnosti podívat se na obličej dítěte lze často také rozpoznat rozštěpové vady obličeje či páteře.

Na požádání lze také z 3D ultrazvuku rozpoznat pohlaví plodu
Na požádání lze také z 3D ultrazvuku rozpoznat pohlaví plodu | Zdroj: Gorodenkoff / Shutterstock

3D ultrazvuk není povinný, plodu by však ublížit neměl

Občas se objevují zprávy, že při 3D screeningu může dojít k ovlivnění vývoje plodu dítěte. Žádná ze studií to ale oficiálně nepotvrdila. 3D ultrazvuk by tak neměl být pro plod žádným problémem. Při provádění ultrazvuku se nemusíte ničeho bát. Je prokázáno, že nijak nenarušuje plod ani zdraví matky. 3D ultrazvuk je bez problémů používán již několik desítek let. Žádná studie nikdy neodhalila, že by kvůli němu vznikala jakákoliv zdravotní rizika. Ultrazvuk provádí odborníci. Ti jsou vyškoleni na bezchybné ovládání ultrazvuku.

Provádění 3D ultrazvuku zabere zpravidla něco okolo jedné hodiny. Žádná z pojišťoven 3D ultrazvuk nehradí. V závislosti na lékařské ordinaci za něj v průměru zaplatíte okolo 1 000 Kč. V ordinaci byste měli dostat 2 až 3 fotografie miminka a přibližně 10minutové 4D video. Právě 4D video je jakousi nadstavbou 3D fotografií. Video dokáže zachytit nejen vzhled miminka, ale také jeho pohyb. Uvidíte tak, jak si vaše miminko plave v plodové vodě. Když budete mít štěstí, nebude zrovna spát a vy uvidíte i jeho pohyby.

Skutečná podoba miminka se do porodu ještě může změnit

3D ultazvuk dokáže zachytit skutečnou podobu dítěte v daný okamžik. To ale neznamená, že tak dítě bude vypadat ve chvíli, kdy se narodí. Nejenom, že do té doby ještě uběhne několik týdnů. Tento fakt ovlivňují i další faktory. A sice poloha dítěte během ultrazvuku, množství plodové vody a také neustálý vývoj plodu. 3D snímek tak není prokazatelným ukazatelem toho, jak dítě bude ve skutečnosti vypadat. Určitou podobu s narozeným miminkem byste v něm ale najít měli. Během 3D ultrazvuku mohou vzniknout i vtipné momenty. Často lze vidět, jak miminko otevírá či zavírá oči, zívá nebo vyplazuje jazyk.

Lékaři doporučují využít možnosti 3D ultrazvuku

3D ultrazvuk není pouze způsobem zjištění, jak vaše miminko vypadá. Díky zachycenému obrazu plodu dítěte se zvyšuje také napojení rodičů na plod dítěte. Rodiče si konečně mohou reálněji představit, jak bude jejich miminko vypadat. Často je to jak pro muže, tak i pro ženu okamžik, kdy si uvědomí, že se nejedná pouze o plod v těle matky, ale o skutečného človíčka, který se za chvíli objeví na světě a o kterého bude nutné pečovat. I přesto, že je 3D ultrazvuk dobrovolný, doporučuje se jeho provedení. Nejenom proto, že se díky němu můžou zjistit různé skryté vady plodu miminka, dojde také k napojení rodičů na miminko a k zvětšení lásky k tomuto plodu ze strany rodičů.

3D fotografie udělá radost nejen rodičům, ale i budoucím babičkám

Pokud stále ještě váháte, zda 3D ultrazvuk absolvovat, pak si vzpomeňte na fotografie, které dostanete. Ty totiž můžete využít jako dárek pro vaši rodinu a přátele. Není lepšího způsobu než oznamovat těhotenství s fotografií miminka. Fotografii jistě ocení každá budoucí babička. Vy si pak fotografii a video můžete nechat na památku a později svým dětem ukázat, jak vypadaly ještě před narozením.

Zdroje článku: