Mílujete maďarský guláš? Prozradíme vám, co vše do něj patří

Mílujete maďarský guláš? Prozradíme vám, co vše do něj patří
Vzhledem k řadě verzí a variací na téma maďarský guláš můžete mít sami guláš v tom, co by měl takový správný maďarský guláš obsahovat. Pokud však chcete připravit opravdu klasický maďarský guláš, držte se jednoduchosti a kvality vybraných surovin.

Jaké suroviny obsahuje klasický maďarský guláš?

Zatímco původní maďarský guláš, který pojídali maďarští pastevci během pasení svých stád, se skládal jen z masa, cibule a koření, klasický maďarský guláš přibral celou řadu dalších ingrediencí. Jeho základ tvoří znovu maso (nejčastěji hovězí) a cibule (na té nemusíte šetřit). Maďarský guláš je pak typický pro svůj obsah čerstvé zeleniny. Chybět by v něm neměla mrkev, pastiňák, čerstvá paprika a brambory. Samozřejmě je pak důležité i koření – mletá paprika sladká i pálivá.

Jakou papriku (koření) do guláše vybrat? Za nekvalitnější se považuje maďarská paprika, která má velmi intenzivní chuť a sytě červenou barvu. Špatně neuděláte, když sáhnete po uzené verzi papriky, která vašim pokrmům dodá netradiční chuť.

Maďarská paprika má velmi intenzivní chuť a sytě červenou barvu, Zdroj: FuzullHanum / Shutterstock

Jak s paprikou při vaření nakládat?

Nejčastější školáckou chybou při přípravě guláše je připálení papriky hned v úvodu. Ta potom zhořkne a její hořká chuť se nemile podepíše i na výsledné chuti guláše. Papriku je dobré rozpustit na tuku, ne však připálit. I proto se paprika přidává hned na cibulku po jejím zezlátnutí nebo na maso po zatáhnutí. V této chvíli je důležité papriku míchat nebo přidat trošku vody, aby se nepřipálila.

Základní pravidla pro klasický maďarský guláš

Vytvořit klasický maďarský guláš, to mimo jiné znamená příliš neodbočovat od jeho základního receptu, použít kvalitní suroviny a mít při jeho přípravě trpělivost.

Klasický maďarský guláš se totiž nezahušťuje. Spíše, než o omáčku jde o hustší polévku, kde zahuštění tvoří rozvařená cibule a další zelenina. Protože by se ani cibule neměla připálit, můžete na tuku zatáhnout nejdříve maso, pak na něj přidat cibulku, kterou osmahnete dozlatova. Teprve poté přidáte mletou papriku, nakrájenou zeleninu a zalijete ji vodou. 

Zdroje článku: