Jak si žije britská královská rodina? Nejen v Buckinghamském paláci

Jak si žije britská královská rodina? Nejen v Buckinghamském paláci
Leckteré dítě sní o tom, že je princeznou, či princem a žije na zámku. Pro britskou královskou rodinu je to realita všedních dní. A nemluvíme tady zdaleka jen o Buckinghamském paláci.

Když se řekne sídlo britské královské rodiny, každý z nás si patrně představí honosný palác v centru Londýna, který je znám snad ze všech filmů, kde se o hlavě státu minimálně mluví. Jenže vládnoucí dynastie zdaleka nepobývá jen v Londýně, dokonce ani pouze v Anglii. Svá sídla má rozeseta po celé Británii. Zají má vás, která to jsou? Vydejte se s námi na exkurzi z pohodlí vašeho domova.

Buckinghamský palác

Oficiálním sídlem krále Velké Británie je Buckinghamský palác. Ačkoliv byl postaven už v roce 1703, sídelním komplexem hlavy státu jej udělala až královna Viktorie roku 1837. Žít či pracovat v tak rozsáhlém komplexu není jednoduché, najdete zde přes 770 pokojů a 78 koupelen! Nacházejí se tu také samozřejmě kanceláře, pokoje pro služebnictvo a sály určené k přijímání hostů a k různým ceremoniálům.

Buckinghamský palác byl veřejnosti dlouhá léta nepřístupný, což změnila královna Alžběta II. v roce 1993, kdy zpřístupnila komplex návštěvníkům v době od srpna do září. Prohlídkový okruh obsahuje 19 místností a peníze za vstupné měly být použity na opravu zámku Winsdor poškozeného požárem v roce 1992.

Podobně jako na našem Pražském hradě je velkou atrakcí také výměna stráží královské gardy. Jestliže ji zrovna zastihnete, máte velké štěstí, protože tento proces není k vidění každý den, a to nejen pro turisty. Jeho uskutečnění je závislé na řadě faktorů. Ale pokud chcete vyzkoušet svou štěstěnu, buďte u paláce v 11:00.

Buckinghamský palác byl veřejnosti dlouhá léta nepřístupný, zdroj: Felix Lipov / Shutterstock

Zámek Windsor

Letním sídlem britského monarchy je zámek Windsor. Královna Alžběta II. zde dokonce strávila své dětství, jelikož se sem začátkem druhé světové války z bezpečnostních důvodů přesunula královská rodina z Buckinghamského paláce. Alžběta II. však nebyla jedinou panovnicí, která tu strávila dlouhá léta kvůli nějaké nešťastné události. Do čtyřicetiletého truchlení po smrti manžela se tu ponořila královna Viktorie a zámek neopustila prakticky až do své vlastní smrti. Nevycházela ani do překrásných, rozsáhlých zahrad.

Windsor se nachází přibližně 30 km od Londýna, ale tak, jak ho známe dnes, vypadá až posledních cca 400 let. Jeho historie sahá ale daleko do 11. století k zakladateli Vilému Dobyvateli, který zde nechal vybudovat dřevěnou pevnost. Významnou rekonstrukcí a přestavbou na středověký, už kamenný, hrad procházelo sídlo od počátku 12. do konce 14. století.

Raritou, kterou lze na Windsoru vidět, a rozhodně za ten zážitek stojí, je starodávný domeček pro panenky Queen Marys Dolls House, který je přesnou funkční miniaturou šlechtického sídla počátku 20. století, včetně vybavení jako jsou knihy, nádobí, ale i přívod vody a odvod odpadu.

Zámek Balmoral

Soukromé letní sídlo patří britské královské rodině od dob královny Viktorie, jejíž muž princ Albert ho odkoupil od rodu Farquharson. Nachází se ve Skotsku a patří k němu přibližně 20 hektarů pozemků, kde se pasou stáda koní, ovcí, jelenů a krav. Navštívit jej můžete i vy, je totiž volně přístupný veřejnosti a dokonce se zde pořádají velká setkání chovatelů psů plemen Corgi, která královna Alžběta II. tolik milovala.

Balmoral ale nemá ke smutným událostem daleko. Alžběta II. zde trávila čas, když zemřela její snacha princezna Diana, ale i ona sama zde odešla na věčnost. Navíc pokud by vypukla válka, královská rodina by se uchýlila pravděpodobně právě sem.

Princ Harry se s manželkou Meghan odstěhovali se do Spojených států, zdroj: Mr Pics / Shutterstock

Rezidence Harryho a Meghan

Je všeobecně známo, že se od zbytku své tradiční rodiny “trhnul” princ Harry se svou manželkou Meghan a odstěhovali se do Spojených států. Jejich sídlo se tedy ani trochu nepodobá těm, které jsme si představili výše. Zásadní rozdíl už je jen v podnebí, jelikož jejich rezidence, kde najdete víc koupelen než pokojů, se nachází v horké Kalifornii a je laděný do středomořského stylu.

Hlavní dominantou jejich domu je soukromí, které zajišťují velké zahrady plné olivovníků a levandule, zdi porostlé břečťanem, takže si jeho obyvatelé ani příliš neuvědomují, že v jejich sousedství žijí hollywoodské hvězdy. Ještě aby ne, když žijí 150 km od Los Angeles.

Vybavení domu je více než luxusní, zahrnuje totiž nejen domácí kino či vinotéku, ale také bazén, tenisové kurty, čajovnu, venkovní kuchyň a spousty dalších “vychytávek”.