Někdo nakyne hodně a někdo má jen břicho. Jak probíhá přibírání váhy v těhotenství?

Někdo nakyne hodně a někdo má jen břicho. Jak probíhá přibírání váhy v těhotenství?
Těhotenství je nádherným obdobím, při kterém ale ženy nejen kvůli rostoucímu miminku samy přibírají na váze. Proč se tomu tak děje a jak moc tuto skutečnost ovlivňuje velikost miminka?

Váhový úbytek střídá přibírání

Ženy na začátku těhotenství často trpí nevolnostmi, které zapříčiní váhový úbytek. V pozdějších měsících těhotenství ale již nic nebrání jejich přibírání. To je ovlivněno hned několika faktory. Není to pouze rostoucí plod v těle matky, který ovlivňuje přibírání ženy.

Přibírání zpravidla přichází postupně. Samozřejmě se ale i zde jedná o velmi individuální věc. Ženy obvykle v prvním trimestru za týden přiberou nejméně. Dohromady přibližně dva až tři kilogramy. V následujících týdnech a měsících se přibírání zvyšuje. V druhém trimestru to může být až půl kilogramu za týden. Ve třetím 200 až 300 gramů týdně.

Nejenom strava má podíl na přibírání

V prvním trimestru je váha ženy ovlivněna ranními či celodenními nevolnostmi. Může se tak stát, že žena vůbec nepřibere. Naopak může dojít k jejímu úbytku na váze. Přibírání je také ovlivněno rychlostí metabolismu či genetikou nebo stravováním ženy. Rozhodně neplatí, že v těhotenství ženy mohou jíst za dva. Naopak je důležité udržovat svůj jídelníček plný vitaminů a živin, již však bez velkého množství jídla. Těhotná žena by se neměla zbytečně přejídat. Její jídelníček by měl být vyvážený a plný vitaminů a potřebných živin.

Spousta žen je ze své váhy na konci těhotenství nešťastná. S oblibou říkají, že si připadají jako velryby. Musíme si ale uvědomit, že přibírání nesouvisí pouze s tím, co žena jí, ale také s tím, jakou má genetiku a jak její tělo reaguje na plod. Může se tak stát, že žena, která konzumuje samé zdravé věci a jí střídmě přibere více než žena, která se naopak v jídle během těhotenství vůbec nežinýruje. Je potřeba si uvědomit, že během těhotenství je důležité zdraví miminka a maminky. Nezáleží tak na tom, kolik kilogramů žena přibere.

Váhu ovlivňuje i krev, plodová voda nebo placenta

Žena přibírá nejenom kvůli zvětšujícímu se plodu miminka. Přibližně 0,5 kilogramu běžně váží placenta. Samotný plod pak, pokud se jedná o porod v termínu, váží od 2,5 do 3,6 kilogramu. Plodová voda může vážit více než 1 kilogram. I zvětšená děloha a zvětšená prsa mohou dohromady znamenat váhový přírůstek až 2 kilogramy. Kvůli miminku se také zvyšuje množství krve v těle matky. To přináší až 2 kilogramy váhy navíc. Nejvyšší váhový přírůstek pak zapřičiňují tělesné tkáně ze zadržování vody. Ty mohou váhu ženy zvýšit až o 3 kilogramy.

Také správný jídelníček rozhoduje o váze během těhotenství
Také správný jídelníček rozhoduje o váze během těhotenství | Zdroj: Anna Om / Shutterstock

V těhotenství by žena měla jídelníček řešit více než kdy dříve

Ne každá maminka chce v těhotenství přibrat 20 kilogramů. Přibírání je sice velmi individuální, i tak se ale žena správným stravováním může alespoň pokusit přibírání ovlivnit. A to i v případě, že máte během těhotenství nepříjemné zdravotní potíže. Těmi je často pálení žáhy či bolest žaludky od tlačení miminka na orgány. V takovém případě se doporučuje konzumovat jídlo v malých porcích. Je tak vhodnější jíst častěji, ale méně.

Žena by si měla uvědomit, že jídlo, které přijímá, ovlivňuje také plod miminka. Některé ženy mají v těhotenství často pocit, že si mohou jídlo užívat. A to jak to zdravé, tak i nezdravé. Ve skutečnosti by ale právě v tomto období žena nad skladbou jídelníčku měla přemýšlet více než kdy jindy. Cukr či tuky mohou nezdravě ovlivnit vývoj plodu. Jídelníček by tak měl být vyvážený, aby miminko nebylo zbytečně zatěžováno.

Obecně se tvrdí, že by žena během těhotenství měla přibrat okolo 8 až 15 kilogramů za celé těhotenství. Ne vždy je ale tato hodnota pravdivá. Například při vícečetném těhotenství může být zvýšení váhy ještě vyšší. Stejně jako může i žena konzumující zdravé potraviny v rozumném měřítku přibrat více.

Během těhotenství ženy nemají účelně hubnout

Podle odborníků by mělo při těhotenství sice dojít ke zvýšení kalorického příjmu, nejedná se však o nijak závratnou zvýšení. Příjem by měl být zvýšen o přibližně 300 kcal denně. To znamená, že byste denně měla zkonzumovat například o dvě či tři hrušky více, nebo o jednu koblihu více než jste byla zvyklá. Důležité je, aby miminko a také tělo mělo dostatek živin i vitaminů. V tomto období jsou vám tak zapovězeny jakékoliv diety. Je dokonce prokázáno, že miminka žen, které před otěhotněním nebo během něj drží dietu, mohou mít později problémy se svým vývojem. Je tak důležité dávat miminku potřebnou výživu. Navíc je potřeba připravovat tělo na porod. Unavené tělo bez vitaminů bude mít s porodem daleko větší problémy než tělo, které je plné živin a konzumuje vhodné potraviny.

Gynekolog pravidelně sleduje jak se váha těhotné ženy vyvíjí

Ať chcete nebo ne, o váze se budete pravidelně dozvídat. A to na návštěvě u gynekologa. Ten potřebuje mít tuto hodnotu zaznamenanou a pravidelně ji, kvůli vašemu zdraví i zdraví miminka, bude měřit. Tuto hodnotu tak nemáte šanci ignorovat. Dozvíte se ji vždy minimálně na návštěvě u lékaře.

Váha je sledována především proto, že je nebezpečné nejenom pravidelné snižování váhy během těhotenství. Úbytek váhy je v pořádku během prvního trimestru, kdy žena trpí nevolnostmi. V dalších obdobích by ale žena měla spíše přibírat. A to pomalejším tempem. Za pozornost stojí i situace, kdy žena přibírá více než 1 kilogram týdně. I zde by totiž mohlo být něco špatně. Navíc se jedná o velkou zátěž pro tělo.

Průměrné údaje o přibírání můžete kontrolovat v tabulce

Přibírání během těhotenství je velmi individuálním procesem, který ovlivňuje jak plod samotný, tak i nastavení matky. Pokud chcete vědět, kolik kilogramů žena průměrně každý týden přibere, můžete se podívat i do tabulky přibírání v těhotenství.

Zdroje článku: