Jak nejlépe připravit své tělo na těhotenství, porod a šestinedělí

Jak nejlépe připravit své tělo na těhotenství, porod a šestinedělí
Jak všude jistě můžete slyšet, těhotenství je nejkrásnějším obdobím života ženy a nyní jste se právě i vy rozhodli počít své vlastní miminko a vyzkoušet si toto nádherné období na vlastní kůži. Je ale potřeba se na celý tento proces důkladně připravit, aby vás nic nepřekvapilo. Ovšem nemůžete se připravovat jen a pouze na těhotenství, ale i na to poté. A tím je porod a následné šestinedělí.

 Pojďme si zde tedy shrnout základní rady, díky kterým se na tato období alespoň trochu nachystáte. Samozřejmě musíme podotknout, že těhotenství, porod i šestinedělí prožívá každá žena úplně jinak. I tak je ovšem dobré mít základní informace.

Jak se připravit na těhotenství? 

To, že se rozhodnete otěhotnět, se v okamžiku stává tím nejdůležitějším rozhodnutím ve vašem životě. Než se začnete snažit o miminko, je dobré poznat své vlastní tělo. Je velmi důležité vědět, jak funguje pohlavní soustava a za jakých okolností je nejvyšší šance otěhotnět. Také by žena měla znát svůj menstruační cyklus, a to už z důvodu toho, že cca uprostřed menstruačního cyklu dochází k ovulaci. Což je uvolnění zralého vajíčka. Pokud dojde k pohlavnímu styku muže a ženy právě v období ovulace, má žena největší šanci počít. Existují možnosti jak zjistit, že žena zrovna ovuluje a mezi ně patří pořízení si volně prodejných ovulačních testů a postupovat podle přiloženého návodu nebo si měřit bazální teplotu v pochvě. Při ovulaci je totiž bazální teplota vyšší než obvykle. 

Dalším mezníkem pro přípravu na těhotenství je úprava celkové životosprávy. Ať už v rámci zdravého jídelníčku nebo dostatečného množství pohybu a také spánku. Žena by měla být jak po psychické, tak i po fyzické stránce úplně v pořádku.

Pokud žena kouří, lékaři doporučují minimálně šest měsíců před plánovaným těhotenstvím s kouřením přestat. Alkohol tu zde také hraje významnou roli. Jeho pravidelná a nadměrná konzumace obírá tělo o důležité živiny a u mužů může snižovat kvalitu spermií. 

Pravidelná a nadměrná konzumace alkoholu obírá tělo o důležité živiny
Pravidelná a nadměrná konzumace alkoholu obírá tělo o důležité živiny | Zdroj: Pixel-Shot / Shutterstock

Každodenní stres se také může negativně podepisovat na našem zdraví. Žena by měla mít dostatečně dlouhý spánek, a to alespoň osm hodin denně. Dále by měla mít pravidelný pohyb například v podobě cvičení, dlouhých procházek nebo jiných aktivit, které ženu naplňují. 

Pokud přejdeme ke stravování, je třeba, aby žena měla správně vyvážený a zdravý jídelníček. Měl by obsahovat spoustu ovoce, zeleniny, vlákniny apod. Je nutno podotknout, že ne vše žena může získat jen v potravinách. Před i v průběhu těhotenství je doporučováno brát kyselinu listovou, která napomáhá normální psychické činnosti, krvetvorbě a také pro růst zárodečných tkání během těhotenství. V poslední řadě, co se týče stravování, by žena neměla mít obezitu a měla by si hlídat své BMI.

Jestliže užíváte nějaké léky, je třeba probrat s vaším ošetřujícím lékařem, zda nebudou mít nějaké negativní účinky pro plod a pokud ano, zda je nutné je nadále užívat. Dále je také potřeba si u zubního lékaře nechat opravit vše, co by bylo potřeba, aby se to později nemuselo provádět právě v těhotenství. 

Jak se nejlépe nachystat na porod?

Na porod se nejde nikdy tak úplně připavit, jelikož každý je jiný, ale základem je mít hlavně dostatek pohybu, informací a po psychické stránce býti dostatečně vyrovnaná. 

Doporučuje se přihlásit na předporodní kurzy, kde se naučíte spoustu správných cviků, které vám později při porodu velice pomohou a zároveň budete mít dostatek informací o všem, co vás čeká. Dále se hojně doporučují procházky venku na čerstvém vzduchu anebo plavání. 

Čtyři týdny před termínem porodu můžete začít pomalu popíjet maliníkový čaj. Ten napomáhá připravovat dělohu na porod. Dřívější popíjení tohoto čaje není doporučováno z důvodu možnosti předčasného porodu. V rámci přípravy dělohy nesmíme zapomenout ani na vaši hráz. Té můžeme napomoci  například pravidelnou jemnou masáží pomocí různých olejíčků. Tím napomůžete zvýšení její pružnosti a předejdete tak porodnímu poranění či zbytečnému nástřihu. V posledních letech jsou známy a velmi používány různé pomůcky, které připravují hráz na průchod hlavičky. Mezi ně patří např. aniball. 

Asi si teď říkáte, dá se vůbec připravit na bolest u porodu? V rámci psychické přípravy na porod si můžete vzít s sebou třeba nějakou oblíbenou hudbu, vonné oleje, masážní oleje, popř. Bachovy květové esence nebo homeopatika. Zkrátka cokoli, co by vám mohlo napomoci k příjemnějšímu zážitku.

Jak se připravit na šestinedělí?

Ačkoliv jistě budete znát už veškeré informace z předporodních kurzů, je dobré si připomenout, co vše vás čeká. Je dobré zajistit si ještě před porodem pomoc od někoho blízkého – maminky, babičky, kamarádky, kohokoli. Mít se prostě na koho obrátit, když budete potřebovat pomoci např. s úklidem nebo vařením. Co se týče jídla, spousta maminek si navaří dopoředu a uskladní si vše v mrazáku.

Nejdůležitějším bodem zde bude hlavně hygiena. Jelikož se maminčino tělo v šestinedělí čistí a má očistky, bude potřeba dbát zvýšenou pozornost na hygienu. Nemusíte se bát se sprchovat se i několikrát denně a ačkoliv se to zdá všelijaké, močte přímo ve sprše. Pokud máte poporodní poranění, při sprchování používejte pouze jemné přípravky bez parfemace nebo klidně pouze čistou vodu. Na rány se pak hodí nepoužívat nic, pouze nechat ránu volně dýchat, aby nevznikl zánět.

Dále je také třeba se připravit na tzv. baby blues. Jedná se o nepříjemné pocity a smutek spojené s příchodem miminka. Nebojte, je to zcela normální a většinou do dvou až třech týdnů tyto pocity vymizí. Mezi příznaky patří změny nálady, pláč, úzkost a potíže se spánkem. Baby blues obvykle ustupuje do dvou týdnů. Mezitím se o sebe dobře starejte. Podělte se o své pocity a požádejte svého partnera, blízké nebo přátele o pomoc. Pokud zaznamenáte těžké změny nálady, ztrátu chuti k jídlu, velkou únavu a nedostatek radosti v životě krátce po porodu, můžete mít poporodní depresi. Obraťte se na svého lékaře, pokud si myslíte, že byste mohli být v depresi, zvláště pokud vaše příznaky nezmizí samy o sobě, máte potíže s péčí o své dítě nebo s plněním každodenních úkolů nebo máte myšlenky na ublížení sobě nebo vašemu dítěti. 

Dá se řici, že během šestinedělí je „povinností“ maminky pouze spát, odpočívat, pokud možno kojit a starat se o své novorozenné miminko. Proto si toto období užívejte, jak jen můžete. Rychle to uteče.