Fiala jásá: Vládní manévry krotí inflaci, strmý pád na 2,3%

Fiala jásá: Vládní manévry krotí inflaci, strmý pád na 2,3%
Meziroční inflace v lednu klesla na 2,3% a je tedy nejnižší od března 2021. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) V prosinci byla rychlost růstu spotřebitelských cen 6,9%, Česko se tak řadí na desáté místo s nejnižší inflací ze 41 sledovaných zemí.

Nejnižší inflaci v Evropské unii měla Litva (0,7%), nejvyšší pak Rumunsko (7,4%). „Spotřebitelské ceny v lednu výrazně oslabily svůj meziroční růst na 2,3 %, což je nejnižší hodnota od března 2021. Tento vývoj byl ovlivněn především cenami bydlení a potravin a rovněž vyšší srovnávací základnou v loňském roce,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. %). Podle Eurostatu vzrostl v Česku v lednu harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) meziměsíčně o 1,8% a meziročně o 2,7%.

Velký vliv měly kroky vlády, opozice tvrdí něco jiného

Je to dobrá zpráva, znamená konec dvouletého zdražování," řekl o lednové inflaci premiér Petr Fiala při svém briefingu v polovině února. Podle něj to bude znamenat růst reálných mezd, které kvůli dvouleté vysoké inflaci klesaly. K růstu ekonomiky a firem může pomoci i zlevnění úvěrů. Za poklesem inflace podle něj stojí mimo jiné i kroky vlády. Fiala zmínil snižování veřejných výdajů a snahu řešit v Evropské unii vysoké ceny energií. Neopomněl také připomenout tlak na výrobce i prodejce, aby šly ceny dolů a v České republice tak nebylo dráž než v dalších evropských zemích.

Opozice však nižší inflaci nebere jako překvapení. „Vzhledem k extrémním hodnotám inflace na počátku loňského roku a současné snížené poptávce vlivem poklesu reálných mezd je snížení rychlosti zdražování očekávatelné,“ napsal České tiskové kanceláři (ČTK) poslanec SPD Jan Hrnčíř. Kritika zazněla i z úst předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové. „Inflační tornádo navzdory krokům Fialova kabinetu podle očekávání pomalu odeznívá, ale škody po něm jsou jedny z největších ve vyspělém světě,“ uvedla pro ČTK.

Může za pokles inflace vláda? Ta si myslí, že ano, opozice si ovšem myslí něco jiného
Může za pokles inflace vláda? Ta si myslí, že ano, opozice si ovšem myslí něco jiného | Zdroj: Pirátská strana / Creative commons, CC-BY-SA

Ceny rostou stále, nejrychleji stoupá bydlení

Meziročně v lednu vzrostly spotřebitelské ceny o 2,3%. Nejvýraznější čísla se objevovala v oddíle bydlení. Nájemné vzrostlo o 7%, ceny elektřiny pak dosáhly až 13,3%. Vodné vzrostlo o 10,9% a stočné o 10,5%. Nižší procentuální čísla se objevovala u zemního plynu (3,6%) a tepla a teplé vody (3,2%).

Dražší byly i dovolené. Ceny ubytovacích služeb vzrostly o 11,5%, u těch stravovacích to pak bylo 8,5%. Ceny alkoholických nápojů se zvedly v průměru o 4,1%, u nealkoholických nápojů a potravin je zaznamenán pokles inflace o 3,9%. Ovoce zdražilo pouze o 1,1%, naopak zelenina se vyšplhala až na 13,3%. Meziroční cenový pokles byl nejzřetelnější zejména u mouky (23,6%) a cukru (21,9%). U masa se jednalo o 6,6%, jogurtů 7,6% a sýrů a tvarohů o 9,7%.

Zdroje článku: