I v prosinci se dá být na zahradě. Připravte se na další rok

I v prosinci se dá být na zahradě. Připravte se na další rok
Ačkoliv si můžete myslet, že během zimních měsíců na zahradě nemůžete dělat moc věcí, opak je pravdou. Samozřejmostí je příprava na další rok, ale práce můžete udělat mnohem více. Co tedy můžete udělat? To si povíme v tomto článku.

Plánování příštího roku 

Tento bod bývá většinou samozřejmostí, ale je dobré, si to pořádně rozmyslet. Rozmyslete si, zda nějaké plodiny přidat, či naopak ubrat. Letos byla velká odrůda cuket, že jste nevěděli, co s nimi? Vysaďte tedy o rostlinu méně a v ušetřeném místě vyzkoušejte zasadit novou plodinu. Například z dýně hokaido se dělají výborné krémové polévky, dají se využít i její semena.

Také odhrabejte listí z plochy vaší zahrady a vhoďte je do kompostu. V nižších teplotách kompost pracuje pomaleji, ale jakmile se teploty zvýší, ihned začne pracovat a vy ho budete moct přidat do hlíny. V zimních měsících stále můžete sklízet mrazuvzdornou zeleninu, jako je například špenát, pórek nebo čekanka. Před prvními mrazy zryjte zahradu a případné plodiny, co máte zasazené, přikryjte bílou netkanou textilií.

Ořezávání a zastřihování 

Pokud vlastníte ovocné stromy, keře, nebo například růže, v zimě je ideální čas na jejich zastřihnutí. Díky tomu, že jsou opadané listy, uvidíte lépe, kde a kolik ustřihnout.

Vyčistěte okapy 

Nezdá se to, ale za rok se vám opravdu mohou zanést okapy. Především pokud máte nad střechou listnatý strom, který před zimou nechá opadat všechny své listy. Pokud by se vám okapy opravdu hodně ucpávaly. Můžete využít chrániče do okapů proti listům.

Objednejte si nová semena a nástroje 

Prosinec, a s ním blížící se Vánoce, je ideální čas na objednání nových semen a nástrojů. Řekněte rodině, co byste si přáli, nebo si to objednejte sami. Využijte příchodu Štědrého dne a nové věci si darujte pod stromeček. 

Prohlédněte, zda jsou všechny vaše nástroje v pořádku, a jestli nemáte například tupé kleště. Skvěle by vypadala jednobarevná sada nástrojů na zahradu.  Projděte si semena, vzpomeňte si, ze kterých byla dobrá úroda, a ze kterých zas tak ne. Objednejte si ta, se kterými jste byli spokojeni, semena, která například nevyklíčila, neobjednávejte. Koukněte se po internetu na stejná semena, ale od jiného prodejce. Také se můžete zeptat sousedů, co používají. 

Když budete vědět, že máte všechny nástroje v pořádku, hned, jak se oteplí, budete moct vyrazit na zahradu. 

Ochraňte rostliny na zahradě 

Pokud máte na zahradě rostliny například v květináčích, nezapomeňte je dobře schovat, nebo zateplit. Ochráníte je tak proti umrznutí. Pokud je to možné, rostliny můžete přenést k sobě domů, nebo překrýt netkanou textilií.

Příprava skleníku

Pokud jste tak ještě neudělali, vyčistěte skleník uvnitř. Umyjte skla a podlahu, nejlépe vydezinfikujte dezinfekčním prostředkem proti škůdcům, kteří by mohli přezimovat.  Okartáčujte těžký sníh na střeše skleníku, aby tak nedošlo k poničení skla vahou sněhu. Jestliže máte ve skleníku zavlažovací systém. Vypněte jej ze sítě a zkontrolujte, že v hadicích nezbyla žádná voda, aby vám hadice nepopraskaly. 

Krmítka pro ptáky 

Zamýšlíte o postavení, nebo zavěšení krmítka? Udělejte tak u růží, ptáci odtrhnou všechny přezimující škůdce. Krmítko umístěte na místo, které je chráněno před silným větrem, poté je větší šance, že se ptákům zalíbí.

Izolujte venkovní kohoutky a ukliďte hadice

Tento krok je velmi důležitý, vyvarujete se tak problémům s prasklým potrubím nebo hadicemi. Také si dejte pozor na zahradní jezírka, především, pokud se v něm nacházejí živé ryby. Je dobré hlídat, aby nezamrzlo. Nejlehčí bude instalovat ohřívač vody, čímž zajistíte, že ryby v pořádku přežijí zimu. 

Rybíz, angrešt, maliny a ostružiny 

Toto a další ovoce se může vysadit v prosinci. Jelikož je klidový režim, rostliny si v hlíně odpočinou a připraví se na jaro. I tak je pro jistotu překryjte bílou netkanou textilií.