Víte, jak postupovat při čištění zapraných skvrn?

Víte, jak postupovat při čištění zapraných skvrn?
U skvrn na oblečení a tkaninách platí, čím dříve je odstraníte, tím lépe. Někdy se však snaha mine účinkem či je ve hře nepozornost. Skvrnu buď podceníme nebo si jí nevšimneme a ona se zapere. Víte, jak postupovat při čištění zapraných skvrn?

I zaprané skvrny můžete odstranit, když víte, jak na to

Ti šikovnější už vědí, že stojí za to úsilí, když prádlo detailně zkontrolují dříve, než ho hodí do pračky. Mohou totiž objevit řadu skvrn, které by běžnému pracímu programu odolaly. Na ně pak mohou použít vychytávky, které pomohou s jejich odstraněním.

V případě rychlého zásahu nemusí být po běžném pracím programu po skvrně ani stopa. Co když si ale skvrny nevšimnete a ona se zapere a ještě k tomu navíc projde procesem sušení v sušičce? Takové skvrny jdou odstranit obtížněji, nic však není nemožné.

Využít můžete:

  • jedlou sodu a ocet,
  • peroxid vodíku,
  • odlakovač na nehty,
  • alkohol.
Zapranou skvrnu postříkejte octem, Foto: Tinnawat Pechrak  / Shutterstock

Jak postupovat při zjištění zaprané skvrny?

Když objevíte zapranou skvrnu, sice už není kam spěchat, zásah je však na místě. A to zvlášť v případě, že se jedná o váš oblíbený kousek oblečení.

Zapranou skvrnu postříkejte octem, jeho kyselost může rozpustit kdejakou špínu. Nechte chvíli působit a poté na skvrnu nasypte jedlou sodu a tu znovu postříkejte octem. Ocet s jedlou sodou začne reagovat, což může být to pravé i pro odolnější skvrny. Nechte působit alespoň hodinu a prádlo vyperte na běžný prací program.

Některé odolné skvrny pustí až po tom, co na ně aplikujete alkohol, peroxid vodíku nebo odlakovač na nehty. Pozor si však dejte na barvu látky, kterou by tyto čistící prostředky mohly poškodit.

Látce nepomůže ani hrubá síla. Pokud se na čištění zaprané skvrny rozhodnete jít silou, můžete poškodit vlákna vašeho oblíbeného kousku oblečení a to pak může vypadat obnošeně.

Není lehké zaprané skvrny z oblečení odstranit. Ne vždy snahu vystřídá úspěch. V případě, že zapraná skvrna ani po druhém čištění nepustila, je namístě oblečení buď vyřadit nebo používat jen na doma, do dílny nebo na zahradu.

 

Zdroje: