Jakých nejčastějších chyb se podle šéfkuchaře Jana Punčocháře můžete dopustit?

Jakých nejčastějších chyb se podle šéfkuchaře Jana Punčocháře můžete dopustit?
Šéfkuchař Jan Punčochář, kterého můžete znát ze soutěže MasterChef Česko, miluje jídlo. Vaří od svých šesti let a už tehdy věděl, že se z něj stane kuchař. Ve své restauraci U Matěje vaří převážně česká jídla a pak mořské plody. Jakých nejčastějších chyb se lze podle něj v kuchyni dopustit? 

Jan Punčochář tvrdí, že základem jsou kvalitní suroviny 

Podle šéfkuchaře Jana Punčocháře jsou základem pro správné vaření kvalitní suroviny. Ty musí každý, kdo vaří, poznat. Třeba když dáte na pánev maso a ono pustí vodu, musí být jasné, že se nejedná o kvalitní kousek. Neméně důležité je i dodržování těch správných postupů.

Jan Punčochář říká, že pokud nějaká surovina potřebuje být v troubě osm hodin a péct se pomalu, když to urychlíte a potřebný čas zkrátíte na polovinu, nijak si nepomůžete. Jídlo nebude vůbec o tom, o čem mělo být. Nejdůležitější je pak podle šéfkuchaře Punčocháře láska k jídlu i k vaření. To zkrátka musíte mít v krvi. Jídlu zkrátka musíte dát potřebnou čas a péči. 

Velmi žádané při vaření je umět číst ve složení produktů. To pak podle Punčocháře víte, co kupujete a co vlastně do svých jídel dáváte. Na velké rozdíly můžete narazit například u rajčatové passaty. Ta by měla být kvalitní, protože často tvoří základ jídla. A kvalitní rajčatová passata se podle šéfkuchaře Punčocháře pozná tak, že je příjemně nasládlá, ale neobsahuje cukr.

Na velké rozdíly můžete narazit například u rajčatové passaty, zdroj: Olyina V / Shutterstock

Jakým dalším chybám je v kuchyni dobré se vyhnout? 

V kuchyni se řada věcí může zkomplikovat. Mezi časté chyby patří například to, že si nepřečtete celý recept najednou a teprve až později zjistíte, že jste do těsta nepřidali tu či onu přísadu. Kolikrát je už většinou pozdě na to chybu napravit. Častou chybou je práce s tupým nožem, kdy krájení trvá déle, je náročnější, a přitom nemá kýžené výsledky. Mezi další chyby patří například tyto: 

  • Zapomenete osolit vodu.
  • Pokrm ochutnáte a dochutíte jen jednou a pak už ne.
  • Při vaření se necháte rozptylovat řadou věcí.
  • Maso po vyjmutí z trouby nenecháte odpočinout a hned ho servírujete.
  • Předem si nepřipravíte vše potřebné.