Přelomové přeplatky: Senioři, připravte se na vlnu úspor za léky jako nikdy předtím

Přelomové přeplatky: Senioři, připravte se na vlnu úspor za léky jako nikdy předtím
Zdravotní pojišťovny se opravdu činí. Letos svým klientům rozdaly přeplatky za léky vyšší než obvykle. Mají však své limity. Kolik vám mohou vyplatit za období jednoho roku? Jak si to spočítat?

Vždy zahřeje u srdce, když dostanete část poplatku za léky zpátky. O to více, když se nejedná o několik desítek korun, ale na účtu či na složence vidíte několik set či tisíců korun. Proč jsou pojišťovny letos tak štědré?

O peníze za přeplatek si nemusíte žádat

Plně postačí, když zaplatíte za léky více, než je váš roční limit. Pojišťovna vám přeplatek pošle na bankovní účet, a pokud žádný nemáte, nemá problém vyplácet prostřednictvím složenky. O návrat peněz, které jste přeplatili, nemusíte žádat, pojišťovny ho vyplácejí zcela automaticky.

Průměrný přeplatek je přes tisíc korun

Obecně platí, že čím více léků užíváte, na tím větší přeplatek od pojišťovny se můžete těšit. Například jedna z nejrozšířenějších zdravotních pojišťoven, Všeobecná Zdravotní Pojišťovna (VZP) svým klientům rozdala průměrně 1 169 Kč v roce 2022 a letos byla ještě štědřejší.

Největší šanci mají senioři starší sedmdesáti let

Ti totiž užívají léky nejvíce, a proto se šance na vrácení peněz značně zvyšuje. Pojišťovny hlídají, kolik jste za léky utratili, a to čtyřikrát za rok. Složenku či větší finance na bankovním účtu pak můžete čekat nejméně jednou za rok. Existuje určitá hranice, kolik můžete utratit za léky, a jakmile tuto sumu překročíte o dvě stovky, pojišťovna vám peníze vydá.

Jestliže se to nestane, váš extra výdaj se přesune k vyúčtování v dalším čtvrtletí, a pokud tehdy dojde k přesáhnutí limitu o 200 korun, máte nárok na vyplacení.

Největší šanci na vrácení peněz mají senioři, kteří většinou užívají léky nejvíce
Největší šanci na vrácení peněz mají senioři, kteří většinou užívají léky nejvíce | Zdroj: IgorVetushko / Depositphotos

Nejpozději to trvá dva měsíce

A to díky zákonu, který pojišťovnám nařizuje vám přeplatek vyplatit nejpozději do 60 dnů od uplynutí kalendářního čtvrtletí.

Ne všechny léky se ale započítávají. Státní ústav pro kontrolu léčiv neustále aktualizuje seznam léků, na které se bere zřetel.

Děti, dospívající a senioři jsou ve výhodě

Ptáte se, jaká je zákonem zavedená hranice? Jste-li ve věku 0-17 let nebo vám bylo alespoň 65 let, doplatek za léky hrazený vaší osobou by neměl přesáhnout 1 000 korun. Nesplňujete-li tuto podmínku, ročně utratíte až 5 000 korun, aniž by vám kdokoli cokoli vracel.

Bylo-li vám 70 a více či jste vedeni jako invalidní důchodce, limit je snížen na 500 korun. Jste-li invalidní důchodce, jste povinni pojišťovně oznámit tento fakt, jinak budete posuzováni podle věku.

V případě nezletilých peníze putují do rukou jeho zákonného zástupce, ten však musí doložit svůj příbuzenský vztah s dítětem či dodat materiály svědčící o tom, že je jeho poručník.

Více peněz než kdy jindy

Léky zdražují, a tak je jasné, že překročit hranici na vyplacení přeplatku již není tak nereálné jako kdysi. To se odráží také na samotné výši peněz, kterou pojišťovny svým klientům vracejí.

Zdroje článku: