Víte, co pijete aneb co je vlastně instantní káva

Víte, co pijete aneb co je vlastně instantní káva
Instantní káva je pro svou snadnou a rychlou přípravu oblíbená mezi mnoha lidmi. Věděli jste, jak se tato káva vlastně vyrábí a jak dlouhá cesta ji čeká, než se dostane na váš stůl?

Kdo stojí za tímto "vynálezem"?

První pokusy o výrobu instantní kávy bychom nalezli už v 19. století v Japonsku. Za průkopníka je ale považován vynálezce a obchodník George Constant Louis Washington, který si výrobu rozpustné kávy nechal patentovat a založil společnost pro masovou výrobu této kávy G. Washington Coffee Company.

Firma dodávala kávu například vojákům na frontu v průběhu 1. světové války. Pomyslnou štafetu od Washingtonovy Coffee Company pak v roce 1938 převzala nám již dobře známá společnost Nestlé.

Z čeho se rozpustná káva vyrábí

Patříte mezi milovníky instantní kávy nebo mezi zaryté odpůrce, kteří jsou přesvědčeni, že instantní káva nemá s opravdovou kávou nic společného?

Minimálně po stránce složení má pravdu první skupina. Instantní káva se totiž mnoha městským legendám navzdory vyrábí, nepřekvapivě, z kávy. Eventuální příměsi vycházejí ze snahy výrobce šetřit. K případnému obsahu obilovin, cikorky a dalších složek by se však měl na etiketě ve složení přiznat.

Čtěte také: Dort Pavlova – netradiční sladká tečka, na kterou potřebujete jen pár surovin

Standardně by měla proto tato káva obsahovat pouze plody dvou odrůd kávovníku. Plody kávovníku arabského jsou známé pod názvem arabica, plody kávovníku statného se nazývají robusta.

Zdroj: Curioso.Photography / Shutterstock

Z plantáže na stůl aneb výroba kávy

Instantní káva na počátku absolvuje podobnou cestu na zákazníkův stůl jako ta klasická. Zrna se musejí sklidit, projít tříděním, pražením atd.

Čtěte také: Jak na skvělý salát Coleslaw. Recept, který vás nadchne

Při výrobě instantní kávy se používají mletá pražená zrna kávovníku, která se suší. Hlavním principem její výroby je vytvoření kávového extraktu. Ten se z původní teploty asi 100 °C prudce ochladí na pouhé 4 °C. Následně je cílem zbavit ho přebytečné vody.

Sušení může probíhat dvěma základními postupy. Jednak je to sušení tzv. metodou sprayování s pomocí vyhřívaných bubnů a jednak vymrazování, které způsobí odpaření zbytkové vlhkosti. První způsob je méně ekonomicky náročný, ale do jisté míry kávu znehodnocuje. Výsledkem obou metod jsou pak známé kávové krystaly.

Při výrobě instantní kávy se používají mletá pražená zrna kávovníku, která se suší.

Čtěte také: Big Hole: Největší jáma vyhloubená lidskýma rukama

Někteří odborníci však uvádějí, že oba postupy svým způsobem degradují původní surovinu, neboť působením značných teplot i tlaku dochází k ovlivnění silic v kávě obsažených. Ani káva vyrobená mražením tak nemá původní vlastnosti čerstvé kávy, přestože se zde zachovává více přirozených vlastností.

Zdroj: Discover Photography / Shutterstock

Jak je to s tím kofeinem

Na závěr otázka, v níž řada lidí nemá jasno. Kolik kofeinu obsahuje rozpustná káva? Množstvím kofeinu v rozpustné kávě se zaobírala řada spotřebitelských testů. Časopis dTest uvádí, že dle vyhlášky je to nejméně 2,5 %. Napříč značkami jsou však hodnoty odlišné.

Čtěte také: Mramorová hrníčková bábovka – jednoduchý recept k pohodovému pečení