Jak používat tahini - sezamovou pastu

Jak používat tahini - sezamovou pastu
Pokud si vyrábíte vlastní cizrnovou pastu neboli hummus, možná vám v lednici vždycky zůstane zbytek sezamové pasty. Přinášíme vám několik nápadů, jak tahini využít i v dalších chutných receptech.

Pasta ze sezamových semínek je konzistencí podobná arašídovému máslu. Má jemnou praženou sezamovou chuť, která se hodí k zelenině, do kaší, pomazánek, ale i do sladkých dezertů. Tahini se stejně jako ostatní tuky rychle kazí. Skladujte jej v lednici maximálně měsíc. 

Dresink na salát

Obměňte svou oblíbenou zálivku na salát a použijte tahini. Smíchejte ½ šálku tahini pasty, ½ šálku olivového oleje, 2 lžičky jablečného octa, 2 lžičky citronové šťávy a 2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru. Jemně osolte a nalijte na salát. 

Zdroj: Autor: Pixel-Shot / Shutterstock

Rychlé rostlinné mléko

Došlo-li vám rostlinné mléko, připravte si instantní ze sezamové pasty. Jednoduše rozmixujte tahini s trochou vody a vznikne vám vydatné rostlinné mléko. Pro lepší chuť můžete přidat banán, kakao nebo agávový sirup. 

Na syrovou zeleninu

Připravte si rychlou a zdravou svačinu. Tahini dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Nakrájejte si zeleninové špalíčky z různých druhů zeleniny podle své chuti a ty pak do ochucené sezamové pasty namáčejte.

Pasta ze sezamových semínek je konzistencí podobná arašídovému máslu. Má jemnou praženou sezamovou chuť, která se hodí k zelenině, do kaší, pomazánek, ale i do sladkých dezertů.

Sladká pomazánka

Jako obměnu marmelády nebo nutely zkuste zdravější sladkou pomazánku. Smíchejte tahini s oblíbeným sirupem (například datlovým nebo javorovým) a pomazánku dochuťte vanilkou nebo kakaem. Sezamovou pomazánku můžete namazat na palačinky, toasty nebo třeba jen na plátek jablek.

Do smoothie

Sezamová pasta vaše oblíbené smoothie zahustí a změní do krémové konzistence. 

Do polévky

Tahini můžete přidávat také do zeleninových polévek. Polévku dochutí a zjemní. 

Zdroje: