Skladování vlašských ořechů má svá pravidla. Dodržujte je a vychutnejte si zdravé plody déle

Skladování vlašských ořechů má svá pravidla. Dodržujte je a vychutnejte si zdravé plody déle
Celé vlašské ořechy můžete skladovat třemi různými způsoby – při pokojové teplotě, v lednici nebo v mrazáku. V prvním případě vydrží čerstvé jen krátce. I ty nevyloupané mohou převzít chuť věcí, v jejichž blízkosti jsou skladovány, např. cibule. Proto se doporučuje vzduchotěsná nádoba.

Skladování celých ořechů při pokojové teplotě

Pokud jste si ořechy přinesli z trhu, budete je chtít před uložením do spíže zmrazit. Nejprve je ale (zvlášť pokud jste je nekoupili, ale vlastnoručně nasbírali) ještě ve skořápkách důkladně očistěte a nechte dobře proschnout v jedné vrstvě na hladké, rovné, zastíněné ploše. Občas je promíchejte, abyste podpořili sušení ze všech stran. Pokud sušíte venku, zakryjte je plastovou síťovinou – tím odradíte ptáky. Doba do úplného vysušení závisí na teplotě, obecně to trvá přibližně tři až čtyři dny.

Poté ořechy i se skořápkami vložte do mrazicího sáčku a následně do mrazáku. Nechte je tam odležet asi dva dny. Po vyjmutí je dejte do vzduchotěsné plastové nebo skleněné nádoby, ujistěte se, že je suchá a čistá. Položte ji do tmavé a chladné části spíže. Ze skořápek je vyloupněte pouze tehdy, když víte, že je hned použijete, abyste zachovali co nejlepší kvalitu. Odstranění skořápky předem zvyšuje pravděpodobnost vysychání, ztráty chuti, ale i žluknutí ořechů. Neoloupané vlašské ořechy vám ve spíži vydrží až jeden rok, vyloupané ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě pak vydrží dva až čtyři týdny, v lednici až šest měsíců. V mrazáku je můžete mít dva roky nebo i více let, samozřejmě pokud jim odoláte a nepochutnáte si na nich dříve.

Skladování celých ořechů v lednici či mrazáku

Ořechy i se skořápkami opět vložte do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného mrazicího sáčku a pak do lednice nebo mrazáku. Kdykoli je budete potřebovat použít, vyjměte jen požadované množství ze sáčku, který zase dobře uzavřete a necháte v lednici / mrazáku. Ořechy budete moct použít hned, protože se při pokojové teplotě velmi rychle rozmrazí. Chcete-li je skladovat v lednici, ujistěte se, že je nedáváte do přihrádky na zeleninu, protože při tamní vlhkosti by se mohly rychle zkazit.

Skladování vyloupaných vlašských ořechů

Vyloupané vlašské ořechy mají tendenci žluknout mnohem rychleji než ty ve skořápkách, chcete-li je tedy udržet čerstvé, musíte je dát do lednice, případně zmrazit. Pokud si v obchodě koupíte neotevřené balení ořechů, můžete je dát do lednice tak, jak jsou. Jestliže jste už balíček otevřeli, musíte je přenést do mrazicího sáčku nebo vzduchotěsné nádoby. Když budete chtít vlašské ořechy použít v receptu, který je vyžaduje nasekané či mleté, musíte je nasekat nebo rozdrtit až těsně před použitím, nikoli už před zmrazením. Zachovají si tak svou chuť.