Sladká křupavá snídaňová pochoutka na nedělní ráno

Sladká křupavá snídaňová pochoutka na nedělní ráno
Je nedělní ráno a pokojem zavoní sladká palačinková vůně. Ale palačinky to nejsou. Je to něco křupavějšího, máslového, s ovocem a šlehačkou, polité javorovým sirupem. Ano, jsou to vafle. Oblíbená pochoutka, na kterou se sbíhaly sliny již starověkým Řekům.

Věděli jste, že vafle mají svůj původ ve starověkém Řecku? Kulinářští historici zmiňují, že kuchaři pražili ploché křupavé koláče, tzv. obelios, mezi kovovými deskami připevněnými k dlouhým dřevěným rukojetím. V 15. století vynalezli Holanďané desky se vzorem mřížky, díky kterým kuchaři vystačí s menším množstvím těsta. Od té doby jsou vafle oblíbenou snídaní téměř po celém světě.

Zdroj: Autor: Vladislav Noseek / Shutterstock

Recept na domácí vafle

V míse smíchejte 2 hrnky hladké mouky s lžičkou soli, 1 ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva a lžící vanilkového cukru. Přidejte 1 ⅔ hrnku plnotučného mléka, 2 velká vejce, ⅓ hrnku rozpuštěného másla a vše do hladka rozšlehejte. Nechte těsto chvíli, ale klidně i přes noc odpočinout v lednici. Těsto nalijte do rozehřátého a máslem vymazaného vaflovače a pečte do zlatova. Pozor: Neodklápějte vaflovač dříve než za pár minut, těsto ještě nemusí být pořádně propečené a mohlo by se oddělit. Správným znamením je, když z vaflovače přestane vycházet pára, pak je ten pravý čas na jeho otevření. 

Vafle podávejte s čerstvým ovocem a šlehačkou nebo jogurtem, sypané hoblinkami čokolády a polité javorovým sirupem. 

Správným znamením je, když z vaflovače přestane vycházet pára, pak je ten pravý čas na jeho otevření. 

Tip: Udělejte si vafle do zásoby a vychladlé zamrazte v uzavíratelných sáčcích. Můžete si tuto laskominu dopřát i během týdne, kdy vafle pouze vytáhnete z mrazničky a ohřejte ve vaflovači. 

zdroj: youtube.com