Pěstování rajčat ve vyvýšeném záhonu se mírně liší od klasického pěstování

Pěstování rajčat ve vyvýšeném záhonu se mírně liší od klasického pěstování
Rajčata jsou jednou z nejpěstovanějších zelenin u nás. Pěstovat ji můžete na zahradě, na záhonu, ale také v květináči, truhlíku nebo na vyvýšeném záhonu. Pěstování rajčat na vyvýšeném záhonu se liší oproti klasickému pěstování.

Rajčata na vyvýšeném záhonu

Vyvýšené záhony mohou být skvělým místem pro pěstování jakékoliv zeleniny, zejména rajčat. A proč zrovna rajčata mohou těžit z pěstování na vyvýšeném záhonu? Vyvýšený záhon poskytuje kvalitní půdu, prodlužuje sklizeň, i díky výhřevnosti zespodu a poskytuje dostatek bohatých živin, o které se postará pomalu hnijící substrát z větví a zeleného odpadu. Rajčata milují takové podmínky, ovšem můžete čelit různým problémům, které si rozebereme dále v článku. Nezapomínejte ani na obecné rady ohledně pěstování rajčat, jako dodržování vzdálenosti mezi jednotlivými rostlinami a pravidelné prořezávání.

Výhody pěstování rajčat na vyvýšeném záhonu

Práce v tělesné výšce výrazně usnadňuje jakoukoliv práci spojenou s péčí o rostliny na vyvýšeném záhonu, včetně rajčat. Obstarávání půdy, zálivka, prostřihávání rostlin a další úkony jsou snadnější, než při běžném pěstování rajčat na záhonu nebo v květináčích. Tyto výhody ocení zejména senioři a lidé trpící s bolestmi zad apod.

Pozor na odrůdu

Na první pohled možná banální problém, ale ve výsledku může hrát velkou roli. Při nákupu semen a mladých rostlin věnujte pozornost výšce rostliny. K výšce rostliny připočtěte výšku záhonu, aby se vám nestalo, že ke sběru plodů a péči o rostlinu budete potřebovat žebřík nebo instalovat jiné zařízení. Nejvhodnějšími druhy rajčat jsou balkonová rajčata a malá keříčková rajčata.

Vhodné umístění

Při výsadbě rajčat je velmi důležité jejich umístění. Rajčata milují slunce, ale zároveň potřebují být chráněna před větrem a průvanem. Z těchto důvodů je nejlepším místem jižní strana domu, aby rajčata mohla získat, co nejvíce slunečního svitu. Při pěstování dalších rostlin a zeleniny ve vyvýšeném záhonu je důležité umístit rajčata doprostřed, aby jim ostatní rostliny a zelenina nestínila.

Při výsadbě rajčat nezapomeňte na slunné místo, ale zároveň pozor na větr a průvan
Při výsadbě rajčat nezapomeňte na slunné místo, ale zároveň pozor na větr a průvan | Zdroj: Xalanx / Depositphotos

Ochrana před deštěm

Pěstování rajčat ve vyvýšeném záhonu má menší nevýhodu. Pokud začne pršet, nemůžete rajčata jednoduše přemístit, jako je tomu při pěstování v květináčích nebo v truhlíku. Instalace dodatečného přístřešku, například z fólie, může vyřešit problém s deštěm. Je známo, že listy rajčat jsou náchylné k plísňovým chorobám, proto se doporučuje zálivka ke kořenům, nikoliv na listy. Pokud nelze poskytnout rajčatům ochranu před deštěm, pořiďte si odolné odrůdy rajčat proti houbovým chorobám, jako například divoká rajčata.

Náročnější zálivka

Rajčata jsou samy o sobě velmi žíznivá a v horkých dnech vyžadují speciální péči ohledně zálivky. V období veder se doporučuje zálivka po západu slunce nebo brzy ráno před východem. Vyvýšený záhon je v tomto ohledu o něco náročnější, jelikož je vystaven slunci a zároveň hniloba poskytuje spoustu tepla odspodu. Počítejte s častějším a vydatnějším zalíváním rajčat ve vyvýšeném záhonu.

Hladová rajčata

Nenechte se oklamat, že nároky na hnojení ve vyvýšeném záhonu jsou nižší pro rajčata než při běžném pěstování. Rajčata opravdu patří mezi jedny z největších žroutů a jejich spotřeba živin je opravdu vysoká. Kromě živné půdy vyžadují rajčata organická hnojiva, jako je kompost, nejlépe pomalu rozkládající se a rohovinové hobliny.

Jaké rostliny k rajčatům?

Rajčata se nesnáší s červeným zelím a nemá ráda ani tykve, brambory a hrách. Naopak se k rajčatům hodí cibule, petržel, mrkev, měsíček nebo tymián. S některými rostlinami mohou rajčata vyloženě prosperovat, a to konkrétně s česnekem, který pomůže odpuzovat škůdce, nebo s bazalkou, ta zase může pomoci vylepšit chuť rajčat.

Zdroje článku: