4 druhy milostných vztahů podle psycholožky Carmen Harry. Víte, v jakém vztahu jste vy a jak se v něm chovat?

4 druhy milostných vztahů podle psycholožky Carmen Harry. Víte, v jakém vztahu jste vy a jak se v něm chovat?
Carmen Harra je celosvětově uznávanou odbornicí na partnerské vztahy. Nyní radí, jak charakterizovat jednotlivé druhy milostných vztahů a jak se v jednotlivých možnostech chovat tak, aby bylo každé soužití co nejharmoničtější.

Ať už jsme v životě zažili spoustu milostných vztahů či na ten pravý teprve čekáme, dá se jednoznačně říci, že soužití dvou lidí a nalezení společné cesty, jak spolu vycházet, je mnohdy velmi náročné. Stejně to vidí i intuitivní psycholožka a vztahová poradkyně Carmen Harra.

Podle ní je klíčem k harmonickém vztahu primárně vyrovnání se se svojí vlastní povahou. Tu totiž do partnerského soužití následně promítáme, a pokud nejsme spokojeni sami se sebou, není snadné udržet spokojenost ani ve vztahu.

Harra dále tvrdí, že všechny milostné vztahy se dají rozdělit do 4 hlavních kategorií. Může se pak stát, že za svůj život vyzkoušíme všechny typy těchto vztahů nebo pouze jeden z nich. Vše záleží na spoustě dalších faktorů, které na nás mají v daných fázích života svůj vliv. 

1) Přechodný vztah

Přechodný vztah je zpravidla takový, který považujeme za jakýsi můstek mezi dvěma fázemi našeho života. Zpravidla je toto období symbolem významné životní změny či úlevy od psychického břemena. Typickým příkladem těchto vztahů jsou první lásky, které slouží k zasvěcování do tajů milostného života, nebo porozchodové vztahy, které většinou slouží jako náplast na ublížené city.

Přestože se u přechodných vztahů kouzlo lásky většinou postupně vytratí, tvoří důležitou část v partnerském životě každého člověka.

2) Karmický vztah

Karmické pojetí vztahu je zpravidla spojeno s určitou akcí, která ve vztahu proběhne, a oba partneři jsou nuceni na ni určitým způsobem reagovat. Zatímco v případě přechodných vztahů dochází k vyprchání romantiky postupně, u vztahů karmických se jedná o celkově harmonický vztah až do doby, než přijde právě onen impulz, který vše změní.

Například se ráno jednoho dne vzbudíte a uvědomíte si, že soužití s vaším partnerem už vás nenaplňuje. Pak už je opět na obou lidech, jak se k situaci postaví a vyřeší ji.

Zdroj: Lucky Business/ Shutterstock

3) Vztah založený na kompromisu

Kompromis ve vztahu je nejčastějším modelem partnerského soužití. Zahrnuje v sobě vzájemné porozumění po stránce citové, rodinné, finanční či dalších aspektech harmonického vztahu. Zjednodušeně se dá říct, že si pár na základě vzájemných ústupků dopomohl k takovému stavu věcí, který do jisté míry vyhovuje oběma.

Kamenem úrazu tohoto vztahu je však pocit, že druhého člověka nechceme opustit, a proto se uchylujeme k dalším a dalším kompromisům, které už nám ve finále nemusejí být příjemné.

4) Oduševnělý vztah

Vztahy založené na automatickém souznění dvou duší bez nutnosti výraznějších ústupků či omezení jsou ideálem každého fungujícího vztahu. Tyto typy milostného soužití zpravidla vydrží nejdéle, jelikož jde téměř nahmatat propojení obou partnerů po všech stránkách. Oduševnělý vztah tak můžeme přirovnat ke dvěma dílkům skládačky, které do sebe perfektně zapadají.

Každý člověk toužící po vztahu se pravděpodobně na základě výše uvedených informací bude snažit najít vztah oduševnělý. Cesta k ideálnímu partnerovi však není prakticky nikdy přímočará, a často tak okusíme výhody i nevýhody jiných vztahů. Každá zkušenost nás však psychicky posune dál a je pak jen na nás, zdali si i z méně úspěšných vztahů něco odneseme do dalšího života.