Inspirovat se tam, kde to funguje: Systém chytré karantény jsme převzali ze Singapuru a z Koreje

Inspirovat se tam, kde to funguje: Systém chytré karantény jsme převzali ze Singapuru a z Koreje
Včas zachytit, testovat a pozitivní případy izolovat. V ideálním případě by měla chytrá karanténa přesně takto fungovat, technologie na to máme, tak kde je problém?

Cílem chytré karantény je pomoci krajským hygienickým stanicím zrychlit trasování pozitivních, nebo potenciálně pozitivních osob a zamezit tak šíření nemoci covid.19 v kraji. Nepomáhá jen v boji proti koronaviru jako takovém, ale pomáhá nám všem dostat se co nejdřív zpátky do zajetých kolejí, vrátit se do práce a poslat děti opět do škol.

Jak chytrá karanténa funguje?

Člověka pozitivního na koronavirus vždy kontaktuje krajská hygienická stanice, aby spolu probrali další postup. Společně se rovněž snaží identifikovat co největší počet osob, se kterými byl nakažený v posledních 5 dnech v kontaktu. 

Nakažený může dát rovněž svůj souhlas k tomu, aby byly za pomocí telefonních operátorů vytvořeny tzv. ,,vzpomínkové mapy", které dokáží přesně určit pohyb člověka v posledních dnech.

Lidé, které nakažený uvedl při identifikaci jsou neprodleně kontaktování pověřeným call centrem a jsou izolováni v domácí karanténě. Během následujících dnů podstoupí tito lidé testování, přičemž vzorek by měli přijít odebrat pověření pracovníci přímo k lidem domů. Nejpozději do 48 hodin budou tyto osoby informovány o výsledku.

Veškeré osoby pozitivní na koronavirus pak prochází stejným postupem, jako předchozí nakažený.

Proč počet nakažených stále roste?

Ačkoli je systém chytré karantény opravdu propracovaný a měl by bez problémů fungovat, bez spolupráce občanů se neobejde. Pokud tedy někdo úmyslně neuvede některé osoby mezi nedávné kontakty, nebo sám nedodržuje domácí izolaci, je zde práce hygieniků vcelku zbytečná.

Česká republika sice má technickou vybavenost pro řízení chytré karantény, nicméně zpočátku to nestačilo kvůli kapacitním důvodům, pracovníků v call centrech bylo zkrátka málo. 

Dá se ale předpokládat, že se současným vývojem situace, navýšením počtu pracovníků a s lepší komunikací občanů může tento systém dost dobře fungovat, stejně jako je tomu v Jižní Korey a Singapuru, odkud se naše země v přípravě této strategie inspirovala.

Čím více lidí bude mít eRoušku, tím lépe

Se systémem je spojena také aplikace eRouška, která pomáhá s trasováním osob, které byly v bližším kontaktu s nakaženým. Funguje na připojení bluetooth a je stále spuštěná na pozadí telefonu. Pokud je třeba osoba v kontaktu s nakaženým během cesty v MHD, přijde ji později upozornění, že byla ve styku s osobou pozitivní na covid-19. 

Toto by stoprocentně fungovalo v případě, že by eRoušku měl skutečně každý. To ale bohužel není vždycky možné.