Inkontinence trápí ženy během porodu i po něm. Přitom jí lze účinně předcházet

Inkontinence trápí ženy během porodu i po něm. Přitom jí lze účinně předcházet
Zátěž pánevního dna je obrovská nejenom během porodu, ale také v těhotenství. Není tak žádnou zvláštností, že ženy po narození miminka trpí inkontinencí. Při správné péči se ale jedná pouze o dočasný problém.

Během i po porodu je inkontinence naprosto běžnou záležitostí

Inkontinence rozhodně není záležitostí pouze starších lidí, kteří již mají povolené svaly pánevního dna. Ani se nejedná o zdravotní indispozici vyvolanou pouze porodem. Touto indispozicí mohou trpět i ženy během těhotenství. Průzkumy dokonce potvrzují, že inkontinencí v těhotenství trpí až polovina žen. Nekontrolovatelný únik moči není ničím neobvyklým. A to ať už se jedná o únik pár kapek, nebo daleko většího množství objemu močového měchýře.

Inkontinence je samovolným únikem moči. Tedy únikem, který nedokážeme nijak ovládat. A to ani ve chvíli, kdy se na jeho ovládání cíleně zaměříme. Jedná se o velmi častý problém. Právě proto je na začátku jeho řešení důležité rozpoznat, jakou inkontinencí člověk trpí. Rozeznáváme hned několik druhů. A sice inkontinenci stresovou, urgentní, reflexní a paradoxní. Právě poslední zmíněná inkontinence vzniká ve chvíli, kdy dojde k přeplnění močového měchýře. To je způsobeno buď překážkou v močovém měchýři, nebo opět oslabením svalů pánevního dna.

Při stresové inkontinenci dělá problém i obyčejný kašel

Nejčastější inkontinencí, která se projevuje i během těhotenství nebo po porodu je inkontinence stresová. Únik moči probíhá při tělesné aktivitě, zakašlání nebo třeba zvedání těžkých předmětů. Nejčastěji vzniká na základě oslabení svalů pánevního dna. Urgentní inkontinence se projevuje jako silné nutkání na močení, ke kterému nakonec dojde samovolně. Tento stav může vzniknout křečemi ve svalech u močového měchýře, které jsou vyvolané například různými infekcemi.

Inkontinenci rozdělujeme podle závažnosti do tří stupňů

Podle závažnosti inkontinence a především pak podle množství samovolně unikající moči rozlišujeme tři stádia postižení. Při I. stupni během 24 hodin dochází k úniku maximálně 100 ml moči, minimálně se musí jednat o množství alespoň 50 samovolně uniknutých mililitrů. II. stupeň nesmí přesáhnout 200 ml. Zároveň se k němu připojuje také fekální inkontinence. Smíšenou inkontinencí a mimovolným únikem moči nad 200 ml během 24 hodin se vyznačuje III. stupeň inkontinence. Ať už se jedná o lehkou, střední, nebo těžkou inkontinenci, každá z nich dokáže pořádně znepříjemnit život.

V těhotenství můžou mít ženy pocit, že neustále potřebují na záchod
V těhotenství můžou mít ženy pocit, že neustále potřebují na záchod | Zdroj: SNeG17 / Shutterstock

V těhotenství inkontinenci ovlivňuje i velikost plodu

V těhotenství je inkontinence způsobena velikostí plodu dítěte. Ten v děloze matky roste. Snižuje se tak prostor pro močový měchýř i další orgány lidského těla. Některé ženy mohou mít pouze pocit, že neustále potřebují na záchod. U některých matek ale menší prostor pro močový měchýř může znamenat inkontinenci. Zároveň dochází k oslabení svalů pánevního dna. Na vině mohou být i hormonální změny.

Preventivně lze cvičit Kegelovy cviky

Nejenom po porodu, ale také před nebo během těhotenství se dá nekontrolovatelnému úniku moči účinně předcházet. Nejčastěji pomohou cviky na posílení pánevního dna. Základními cviky proti inkontinenci, které lze cvičit v jakémkoliv zdravotním stavu i stádiu těhotenství či době po těhotenství, jsou Kegelovy cviky. Ty vymyslel v polovině minulého století americký gynekolog Arnold Kegel.

Jejich základem je aktivní posilování svalů pánevního dna. Protože nejde o náročné a těžké cviky, standardně je cvičí nejenom těhotné ženy či ženy po porodu, hravě je zvládají i lidé staršího věku. Vybrat si můžete z cviků, které jsou prováděny vsedě, vleže i ve stoje. Některé z nich dokonce můžete cvičit také na veřejnosti. A to třeba při procházce nebo čekání ve frontě na pokladnu. Kolemjdoucí na vás rozhodně nic nepoznají.

Ovládání svalů pánevního dna je základ

Základem Kegelových cviků je stažení svalů pánevního dna. Nejvhodnějším způsobem, jak tyto svaly začít cítit a nacvičit si jejich ovládání, je trénování při močení. Jednoduše se naučíte začít a poté přerušit vykonávání potřeby. V takovém případě ovládáte pouze vnitřní svaly. Jedná se o miniaturní pohyb, který není okem viditelný. Člověk jej pouze cítí uvnitř svého těla. Správné zatínání svalů můžete kontrolovat právě přerušováním toku močení. Nezapomeňte správně dýchat a nikdy nezatínejte další svaly. Například hýžďové svaly se v tuto chvíli vůbec nemají hýbat.

Diagnostiky inkontinence se nemusíte bát

Provádění Kegelových cviků není ničím obtížným. Pokud tak máte podezření na ochabnuté pánevní svalstvo, rozhodně vám jejich cvičení nijak neublíží. Pokud ale trpíte samovolným únikem moči, nasnadě je popřemýšlet o diagnostice inkontinence a následném stanovení vhodné léčby.

Důležitou roli hraje anamnéza. Její součástí může být i mikční deník, který je jakýmsi přehledným záznamem močení člověka ve 48 hodinách. K určení diagnózy může pomoci také laboratorní vyšetření. Poněkud nepříjemnou, zato ale velmi průkaznou variantou je urodynamické vyšetření. Při něm dochází k naplnění močového měchýře cévkou. Následně je změřena nejenom rychlost proudu močení pacienta, ale také vztah mezi močovou trubicí a močovým měchýřem a jejich tlaky.

Cvičením se inkontinence zbavíte po pár týdnech

K nejčastějším způsobům, jak se inkontinence po porodu zbavit, patří především cvičení Kegelových cviků. Dopomoci správnému fungování svalů pánevního dna můžete také úbytkem na váze či omezením těžké fyzické aktivity. Ženy snažící se o zbavení inkontinence by se také měly vyvarovat kouření a pití kávy. I to jsou faktory, které významně navyšují úspěch při boji s inkontinencí moči.