Elektronická dálniční známka: Neplaťte víc, než musíte

Elektronická dálniční známka: Neplaťte víc, než musíte
Dálniční známky prošly od března výrazným zdražením. Zatímco ještě v únoru bylo možné zakoupit dálniční známku s roční platností za 1 500 Kč, dnes již si motoristé připlatí na 2 300 Kč. Na internetu se přitom nachází celá řada internetových stránek, které dálniční známky nabízejí. Pokud chce mít člověk jistotu, že nebude napálen a za dálniční známku nezaplatí ještě o poznání víc, je rozhodně nejjistější obrátit se na jediný oficiální web!

Papírové kupóny na čelním skle patří do pravěku

Papírové kupóny na čelním skle automobilu, které sloužily jako důkaz toho, že majitel motorového vozidla investoval do dálniční známky, jsou dnes již minulostí. Jejich místo zaujala elektronická dálniční známka, kterou je nejlepší zakoupit na oficiálních internetových stránkách eDalnice.cz. Zde se každý může rovněž seznámit s koncem platnosti stávající dálniční známky.

Czdalnice.cz připočítávají k ceně dálniční známky manipulační poplatek

Myslíte si, že se nemůžete splést a při koupi dálniční známky Vás nikdo na nic nenachytá? Pak jistě víte, že se lze na internetu střetnout i se stránkou s názvem czdalnice.cz, jež dálniční známky rovněž nabízí. Problém zde spočívá v tom, že k ceně, která je stejná jako u oficiálního prodejce, je zákazníkovi napočítán ještě manipulační poplatek. Pokud rádi přispějete na údajný projekt výsadby stromů, který je z tohoto zisku placen, pak se nic neděje. V opačném případě se musíte smířit s tím, že jste za dálniční známku zaplatili více, než jste museli.

Zprostředkovatelské poplatky mají nesmyslné zdůvodnění

Jak již bylo zmíněno, na internetu lze objevit i další stránky, které dálniční známky inzerují. Také ony do jejich vyšší ceny promítají takzvané zprostředkovatelské poplatky. Argumentace, že Vám prodejci ušetří práci, když pro Vás dálniční známku sami vyřídí, je potom značně pofidérní a velmi lehce zpochybnitelná. Rovněž zde musíte totiž vyplnit SPZ svého vozidla, takže o nějaké úspoře nemůže být řeč.

Neoficiální prodejci se mohou stát předmětem zájmu ČOI

Pevné ceny dálničních známek stanovuje nařízení vlády, které udává, že roční poplatek za využití dálnic je 2 300 Kč, třicetidenní známky stojí 430 Kč, desetidenní 270 Kč a jednodenní 200 Kč. Všechny druhy dálničních známek lze zakoupit z třicetidenním předstihem právě na stránkách edalnice.cz. Prodej dálničních známek jiným než oficiálním způsobem je předmětem zájmu České obchodní inspekce, která cílí v první řadě na správnost a úplnost poskytovaných informací o ceně elektronické dálniční známky a s tím svázaných službách.

Dalšími oficiálními místy prodeje jsou Česká pošta a čerpací stanice EuroOil

Internetové stránky eDalnice.cz nejsou jediným místem, kde si je možné zakoupit dálniční známku bez poplatků. Za výše uvedenou cenu si i lze pořídit i na pobočkách České pošty a čerpacích stanicích EuroOil. Na oficiálních místech mají řidiči příležitost zakoupit si dálniční známku také prostřednictvím samoobslužného kiosku. Naopak zbystřit je třeba v některých malých prodejných v blízkosti hranic, které se v minulosti „proslavily“ tím, že zde hlavně cizím turistům prodávaly dálniční známky za ceny, jež byly v porovnání s těmi oficiálními značně nadsazené.

Zdroje článku: