Jak připravit dítě na odjezd na tábor

Jak připravit dítě na odjezd na tábor
Letní prázdniny děti tráví různě. Ty menší potřebují mít zajištěné hlídání, když oba rodiče pracují, což se kolikrát řeší odjezdem dítěte k prarodičům, nebo na dětský tábor. Jak to ale udělat, když potomek na tábor nechce?

Spousta dětí se na tábor těší

Mají rády změnu prostředí a radost z nových kamarádů. Jenže pak je tu skupina dětí, která má z táboru obavu. Nelíbí se jim neznámá místa a cizí lidí. V tomto případě platí, že odjezd na tábor by se neměl uspěchat, nebo se rodiče dočkají akorát toho, že jim od dítěte z tábora přijde zpráva o tom, aby si pro něho přijeli. Ideálním věk pro první pobyt na táboře je tehdy, kdy dítě už chodí do školy, tedy minimálně do první třídy. Existují tábory i pro předškoláky, ale zde rodiče riskují to, že se tam dítěti opravdu ještě líbit nebude.

Zdroj: Autor: Halfpoint / Shutterstock

Tábor vybírejte společně s dětmi

Asi není nic horšího než tábor vybrat bez toho, aby se toho dítě účastnilo. Mělo by totiž dostat možnost si zvolit alespoň téma a zájmovou náplň tábora, aby se mu tam líbilo. Když máte doma nadšeného přírodovědce, kterého pošlete na sportovně založený tábor, nemusí být v takové prostředí spokojený a tím tuplem bude chtít zpátky domů.

Základem toho, aby dítě na táboře vydrželo, je umět spát mimo domov bez přítomnosti maminky a tatínka. Chce to tedy chvíli trénovat třeba pobytem u babičky a dědy. Jestliže dítě toto nezvládne, lepší variantou pro něho bude příměstský tábor, kam bude denně docházet, ale nebude muset tam spát.

Mobil s sebou raději ne

Pravda je, že hodně dětí nakonec odloučení od rodičů na táboře zvládne na jedničku. Chvíli si posmutní, ale pak ho táboroví vedoucí vtáhnou do hry a zabaví natolik, že dítko na domov zapomene a je ve svém živlu s novými podněty a zážitky. Mobil byste mu ale s sebou dávat neměli, ostatně to někdy bývá i v podmínkách samotného pobytu na táboře, jinde je mobil sice povolen, ale jen v určitých hodinách. Nakonec vám přece může vaše dcera nebo syn domů posílat pohlednice. I to má své kouzlo.

Odjezd dítěte na tábor by neměl být pod přívalem slziček. Určitě si v klidu o všem se svým potomkem řekněte a vysvětlete mu, jak to bude na táboře probíhat. Dítě by mělo vědět, do čeho jde.

Zdroj:

  • autorský text