Chuť na sladké aneb jak se jí jednoduše zbavit?

Chuť na sladké aneb jak se jí jednoduše zbavit?
Spousta z nás pravidelně zažívá chuť na sladké. Já tedy obvykle po obědě. To je také jeden z důvodů, proč se lidem nedaří hubnout a dodržovat zdravou výživu. Když ta chuť je přeci tak silná! Výčitky svědomí přijdou, ale už je pozdě. Jak tedy tyto chutě na sladké zastavit?

Jezte zdravé jídlo

Musíte si uvědomit, že chuť na sladké není to samé, co hlad. Nechce to po vás vaše tělo, ale váš mozek. Prostě potřebuje dopamin, což je pro něj něco jako odměna. Musíte svůj mozek prostě „přelstít“ – a to tak, že sníte něco hodně zdravého. I když na to opravdu nebudete mít chuť, zkuste to. Zobněte si něco, co obsahuje spoustu bílkovin – takové potraviny zaženou chuť na něco sladkého. Jsou to třeba vejce, maso, ořechy, ryby a podobně.

Zdroj: Autor: Krzysztof Slusarczyk / Shutterstock

Dopřejte si horkou sprchu

Horká sprcha dokáže tělu přinést opravdovou úlevu, čímž opět svůj mozek toužící po dopaminu ošálíte. Vodu si dejte dostatečně horkou, ale je hlavní, abyste se cítili pohodlně, a zůstaňte ve sprše 5–10 minut. Tělu navodíte pocit, jako kdyby bylo v sauně – a kdy jste po sauně měli na něco chuť?

Zobněte si něco, co obsahuje spoustu bílkovin – takové potraviny zaženou chuť na něco sladkého.

Běžte na procházku

Prostě nazujte boty a běžte se z té chuti vychodit. Pokud rádi běháte, je to ještě lepší volba, a to hned ze dvou důvodů. Ten první je samozřejmě ztráta chuti na sladké, jelikož tělo a mozek zaměstnáte nějakou aktivitou a už nebude moci myslet na chuť na sladké. Během si totiž vyplavíte endorfiny, které si mozek žádá právě tím, že vyžaduje konzumaci něčeho sladkého. Ten druhý je samozřejmě zdravotní – pěkně si protáhnete tělo a máte energetický výdej, který je tak důležitý pro hubnutí.

Prevence chuti na sladké

Pokud je chuť na sladké u vás každodenní záležitostí, asi něco děláte špatně. Vyzkoušejte tyto preventivní tipy:

  • Vyhýbejte se stresu – stres je totiž největší spouštěč chutě na sladké.
  • Vyhýbejte se místům s rychlým občerstvením.
  • Doplňte svou stravu o kvalitní bílkoviny –ty navodí pocit sytosti a zaženou chutě na sladké.
  • Mějte kvalitní spánek – nejenom, že nebudete mít chutě, ale budete také přes den „prostě v pohodě“.

A co funguje na vás?

Zdroj: