Jak v koupelně vyčistit pračku a sušičku?

Jak v koupelně vyčistit pračku a sušičku?
Pračka a sušička se v koupelně nachází stejně jako vana a umyvadlo, proto na ně při úklidu koupelny nezapomínejte. Jenže čištění pračky a sušičky není jen o utírání jejich povrchů. Jde o to pořádně vyčistit také vnitřek pračky a sušičky. I ten může ohrožovat nečistota.

Jak a proč čistit pračku?

Pračka potřebuje péči. Za to, že vám tak hezky pere i kvůli tomu, aby vám takhle dobře prala i nadále, si zaslouží výjimečnou péči. Proto nestačí jen pračku utřít na povrchu. Čištění si zaslouží i její útroby, kde se může hromadit vodní kámen. Vodní kámen ohrožuje všechny pračky. Jde o směs hořčíku a vápníků, která vytváří nevzhledné usazeniny. Ty mohou v konečném důsledku vaši pračku zkazit.

Ve větší míře vzniká vodní kámen tam, kde je tvrdá voda. Jak s vodním kamenem bojovat? Je potřeba použít čistič s odlišným pH, který vodní kámen rozpustí. Ačkoliv v drogerii existuje řada čistících prostředků, dobře uděláte, když sáhnete po obyčejném bílém octu a jedlé sodě. Právě tyto přípravky jsou na čištění pračky ideální.

Hrníček jedlé sody dejte do pračky spolu se dvěma hrníčky octa. Zapněte pračku na prázdný program, nejlépe na 60 až 90 °C. Po skončení pracího programu přetřete hadříkem namočeným v octě i další části pračky, hlavně pak těsnění kolem bubnu.

Ocet a jedlá soda v pračce:

  • odstraní zápach,
  • pračku vydezinfikují,
  • rozpustí vodní kámen,
  • zanechají pračku působivě čistou.

Čistá pračka rovná se déle fungující pračka i čistší a voňavější prádlo. 

Také sušička na prádlo potřebuje péči, Zdroj: Robert Kneschke / Shutterstock

Jak vyčistit sušičku prádla?

Také sušička na prádlo potřebuje péči. Vaší sušičce nejlépe pomůžete tak, že vyčistíte všechny její filtry a vyčistíte výměník tepla. Sušičku na prádlo ohrožují nečistoty v podobě prachu, vlasů a zbytků vláken.

Vyčistit byste měli také prostor kolem bubnu, jeho těsnění a další hůře přístupná místa. Pamatujte, že jedině čistý vnitřek sušičky dokáže prádlo pořádně usušit. Úklid koupelny v žádném případě neznamená jen čištění vany, umyvadla nebo sprchového koutu. Znamená to, že si posvítíte také na pračku i sušičku. Jedině čistá pračka a sušička vám budou hezky sloužit.

Zdroje článku: