Ve 3. měsíci miminko začíná přecházet do podoby člověka

Ve 3. měsíci miminko začíná přecházet do podoby člověka
Těhotenství obvykle trvá 40 týdnů. Během nich dochází k různým změnám nejenom u samotného plodu, ale také u těhotné ženy. Pojďme se podívat, jaké změny jsou typické pro období 3. měsíce.

Třetí měsíc je ve znamení rychlých změn

Období třetího měsíce je obecně známo jako doba, kdy miminko rychle přibývá na váze i své délce. Obecně se dá říct, že roste jako z vody. Zároveň dochází k vývoji orgánů, zvětšování hlavy či oddělování prstů a vytváření jejich otisků. Za 4 týdny toho plod v děloze stihne opravdu hodně. Pojďme se podívat, k jakým změnám v jednotlivých týdnech dochází.

10. týden se vyvíjí mozek a miminko se pouští do zběsilých pohybů

Během 10. týdne těhotenství miminko váží okolo 5 gramů. Jeho délka dosahuje až 3 centimetrů. V tuto dobu je tak připodobňováno například bobulce hroznového vína. Miminko již má na ultrazvuku dobře rozpoznatelné vnější tělesné rysy. Začíná také ovládat svou hlavičku a čím dál více se snaží o pohyby, které však matka ještě necítí. Dochází k vývoji článků prstů a prsty samotné se od sebe začínají oddělovat. Hlava je stále o poznání větší než celé tělo. Srdce se hlásí o slovo, a tak je možné jej zaslechnout prostřednictvím prenatálního monitoru srdečního tepu. Dochází k vytváření vnitřních orgánů a pokračuje vývoj mozku i nervových drah.

11. týden miminko začíná vypadat jako člověk

Od 11. týdne lze na lékařské prohlídce nejenom zaslechnout zvuk srdíčka. Je to také období, kdy lze na ultrazvuku rozpoznat jednotlivé části těla. Plod je velikosti jako menší limetka. Váží okolo 8 gramů a je velký přibližně 4 centimetry. Je před ním období opravdu rychlého růstu, který se na konci trimestru zastaví až na 9 centimetrech.

11. týden je také ve znamení proměny do lidské podoby. Posouvají se uši, zjemňují se tvary a rysy obličeje. Vyvinutý už je nos i rty. Kůže se stává pevnější a pružnější. Vrchní část kůže je ale stále ještě poměrně dost průsvitná. Ve druhé vrstvě pokožky dochází k tvorbě vlasových kořínků. Ty se připravují na reprodukci vlasů a chloupků, ke které dojde až o dva týdny později.

12. týden si miminko snaží strkat cokoliv do pusy

V tuto dobu by se plod miminka dal považovat za malé vajíčko. Dosahuje 5 centimetrů a váží přibližně 16 gramů. Pokračuje vývoj nervové soustavy a vyvíjí se sací reflex. Miminko začíná reagovat na první podněty, jeho reakce ale ještě nejsou plně vyvinuty a teprve postupně se budou zlepšovat. Pokud matka pohladí bříško, dítě se začne stahovat. Až později si zvykne a pohlazení bříška se nebude bránit. Nepatrně se začínají pohybovat oční víčka a miminko zkouší otevírat ústa.

13. týden miminko zvládá pohybovat očima i ušima

Na konci prvního trimestru má miminko okolo 9 centimetrů a váží přibližně 25 gramů. Začínají se výrazně lišit pohlavní orgány holčiček a chlapečků. Stále ale nejsou dokonale vyvinuté. O týden později se miminko začíná ještě více podobat člověku. Je to způsobené i tím, že se na správné místo přesouvají uši i oči.

Miminko již v tomto období zvládá ovládat své pohyby. Umí také polykat a na ultrazvuku jej můžete přistihnout cucat si paleček. Mozek je již natolik vyvinutý, že dokáže ovlivňovat a kontrolovat své pohyby a reflexy. To tedy znamená, že je 13. týden obdobím, kdy miminko začíná pozitivně reagovat na dotyky, které mu jsou přes bříško matky posílány.

Poslední týden 3. měsíce těhotenství je provázen nárůstem miminka až o 0,5 kilogramu. Tělo v tuto dobu roste rychleji než hlavička. Pokožka miminka je chráněna drobnými chloupky, takzvaným lanugem. Ty ale do doby porodu z pokožky miminka přirozeně zmizí. Ochlupení se začíná objevovat také na obličeji, kde začíná růst obočí. Stejně tak rostou i vlasy.

Plod v těle se postupně vyvíjí.
Plod v těle se postupně vyvíjí | Zdroj: lookaround / Depositphotos

Těhotná žena si obvykle v tomto období začíná zvykat na graviditu

Od 12. týdne může u ženy docházet ke změnám tělesných proporcí. Jedná se o období, kdy začínají růst prsa a také boky či spodní část těla. U žen prvorodiček je to také čas, kdy se začíná zvětšovat bříško. Začíná se zvyšovat i funkce bazálního metabolismu. A to o 20–25 %. Díky tomu je obvykle zvyšována i kalorická spotřeba a tedy množství zkonzumovaného jídla. Žena by měla jíst sice o něco více, stále ale především zdravě tak, aby doplnila živiny sobě i svému dítěti.

Matka v této době produkuje takzvané kolostrum, které známe také pod názvem mlezivo. Jedná se o vůbec první potravu, kterou novorozenec od matky přijímá. Tvoří se v mléčných žlázách a jedná se o nažloutlou, konzistencí hustší tekutinu. Obsahuje dostatek vitaminů, které podporují růst a také budování imunity miminka. Teplota ženy může být v tomto období vyšší. Nejedná se ale o nic nebezpečného. Změna teplot je způsobena měnící se hladinou hormonů v těle.

V období 3. měsíce se můžou u ženy objevit problémy dentálního rázu. Ničím neobvyklým není krvácení z dásní či zvýšená kazivost zubů. To vše by ale mělo nejpozději do konce šestinedělí odeznít. V tomto období by již v jídelníčku neměly chybět potraviny bohaté na kyselinu listovou, železo vápník nebo jód.

Dvojčata se vyvíjejí obdobně jako jedno miminko

Pokud žena čeká dvojčata, ty jsou v tuto dobu vyvinuta prakticky stejně, jako když je v děloze jedno dítě. Svůj volný čas věnují protahování a kopání. Tvoří se jim otisku prstů a jejich hlava tvoří asi polovinu velikosti celého těla. Miminkům se do 12. týdne stihnou zformovat oči, nos i horní ret. Ke změně dochází také u jejich kostí. Jde také o období, kdy je již možné slyšet dvě srdíčka.

Zdroje článku: