Užiteční psí kříženci aneb proč se z pudla stal labradoodle

Užiteční psí kříženci aneb proč se z pudla stal labradoodle
Není neobvyklé, že nás na vesnici přivítá místní voříšek, který se řadí k nejchytřejším psům. Někdo křížení psů odsuzuje, někdo zase přemýšlí, jak by mohl propojením čistokrevných plemen vytvořit užitečného vodícího nebo terapeutického psa.

Australský labradoodle

Se záměrem vyšlechtění vodícího psa vhodného i pro alergiky vznikl labradoodle v 80. letech 20. století křížením labradorského retrívra s pudlem. Labradoodle má všechny kvality, které by vodící pes měl mít. Je učenlivý, společenský, hravý a dobře vychází s jinými zvířaty. Je také vhodným rodinným společníkem pro aktivní rodiny s alergiky.   

Zdroj: Autor: Marco Leeggangers / Shutterstock

Goldendoodle

Goldendoodle je pudl křížený se zlatým retrívrem. Je živější než labradoodle, má velkou radost z pohybu a miluje vodu. Pokud by tento veselý pes zůstal sám doma, bude nešťastný, protože pro zdravý vývoj potřebuje hodně mentálních podnětů. Je výborným terapeutickým psem, obzvlášť pro děti s autismem nebo Downovým syndromem.  

Cockapoo

Tento středně velký pes se zavalitou postavou a hedvábně vlnitou srstí vznikl zkřížením pudla a kokršpaněla. Je to srdečný pes s nadšením pro hru a procházky. Stejně jako labradoodle a goldendoodle, ani cockapoo není vhodným psem do kotce, vyžaduje společnost a zábavu, chcete-li si pořídit společníka s kterým se rozhodně nebudete nudit, je tím pravým psem pro vás.  

Goldendoodle je výborným terapeutickým psem, obzvlášť pro děti s autismem nebo Downovým syndromem.  

Puggle

Puggle se dostal na svět zkřížením mopse a bígla. Je to velice společenský a laskavý psík, ale při nedostatku pozornosti ze strany majitelů se může stát přecitlivělým. Může trpět separační úzkostí, proto je vhodný do rodiny, kde je stále někdo doma. Výborně se hodí jako věrný společník ke starým lidem. Je však třeba zmínit, že své emoce rád projevuje hlasitým štěkotem.

Zdroj:

  • http://australskylabradoodle.cz/
  • http://www.goldendoodle.cz/
  • https://www.chovatelepomahaji.cz/post/nen%C3%AD-doodle-jako-doodle