Neobvyklá místa v domácnosti, kde se mohou schovat škůdci

Neobvyklá místa v domácnosti, kde se mohou schovat škůdci
Naneštěstí pro nás existuje řada škůdců, kteří se šíří v našich domácnostech a způsobují problémy. Díkybohu se lze většiny zbavit jednoduchými domácími prostředky. Otázkou ale je, kde se různé druhy škůdců zdržují? Pouhý pohled do prádelny či kuchyně nemusí stačit. Nabízí se mnoho ohrožených míst.

Rám postele a čalouněný nábytek

Když mluvíme o běžných škůdcích v domácnostech, nemůžeme nezmínit štěnici. Tohle zvířátko není větší než 8,5 mm, ale dovede potrápit. Za dne obvykle přebývá v suchých úkrytech v mezírkách, ve švech matrací, lamelových roštech, čalouněném nábytku atd. V noci může člověka dokonce pokousat, zpravidla do oblasti břicha nebo zad. Někteří pak nemusí pociťovat žádnou reakci, ale jiní bojují se svěděním nebo alergiemi.

Zbavit se právě štěnic není jednoduché, vyžaduje to odborný přístup a prostředky. Volně dostupné univerzální postřiky z obchodu často nestačí, je zapotřebí těch vysoce koncentrovaný, vyvinutých speciálně na hubení štěnic. Musíte ovšem postříkat nejen dospělé jedince, nýbrž i vajíčka a další vývojová stádia. Další účinnou metodou mohou být dýmovnice, které lze bez obav použít třeba i v ložnici.

Tajuplné hlubiny skříně

Oděvy vyrobené z vlny, hedvábí, kašmíru, kožešin a kůže, na kterých si tolik zakládáte, se mohou stát potravou nepříjemných molů. Obsahují keratin, který larvy potřebují ke svému vývoji. Moli dorůstající velikosti kolem 1,5 cm se ale mohou živit také šupinkami lidské kůže nebo vlasy. Napadení moly poznáte zejména podle dírek v oblečení.

V boji proti nim se doporučuje např. vypuštění parazitických vosiček. Ty jsou menší než zrnko máku, tudíž dovedou prohledat nejmenší skulinky a úspěšně zlikvidovat vajíčka molů. V domácnosti si jich ani nevšimnete, navíc po odvedení práce brzy uhynou. Můžete je kombinovat s feromonovými lapáky, s nimiž se zbavíte části už dospělých molů.

Drahocenné, prožrané tapety

Stále vzácnější tapety na stěnách si oblíbili i škůdci. Přes den se za nimi mohou nerušeně schovat. Vedle štěnic to nejčastěji bývají zejména rybenky, které mohou dorůstat 7 až 11 mm. Tapetu poškodí tím, že do ní vyžerou díry. Jejich šíření můžete zabránit snížením vlhkosti v místnosti a pravidelným větráním. Podobně jako u štěnic je ale lepší konzultovat situaci s odborníky.

Rybenka domácí
Rybenka domácí | Zdroj: Stroppy1 / Depositphotos

Vlhké sklepy a suterény

Mnozí škůdci preferují vysokou vlhkost. Suterénní místnosti jsou pro ně pak skutečným rájem. Ať už se jedná o svilušky, rybenky nebo moučné brouky, všichni dávají přednost tmavým, vlhkým místnostem. Je dobře, že četné sklepy představují také domov jiných zvířat, jako jsou pavouci mající škůdce na svém jídelníčku. Ne že by to ale bylo potěšující pro ty z nás, kteří trpíme arachnofobií

Kuchyně plná jídla

Jídlo každého škůdce přímo magicky přitahuje. Není tedy divu, že spousta z nich se může usadit právě v kuchyni. Šváb německý se stáhne, jakmile rozsvítíte světlo, a vyhledá úkryt za lednicí nebo pod kávovary a myčkami nádobí. V kuchyni ale můžete narazit i na potravinové moly nebo octomilky. Je důležité potraviny vždy neprodyšně uzavřít a nenechávat ležet na otevřeném prostranství.

Zdroj článku: