Nechcete se utopit v plastech? 6 tipů, jak šetřit přírodu i peníze domácnosti

Nechcete se utopit v plastech? 6 tipů, jak šetřit přírodu i peníze domácnosti
Znečištění životního prostředí plasty je problémem číslo jedna. Shromáždili jsme pro vás několik tipů, jak můžete spotřebu plastů v domácnosti snížit.

Řekněte NE výrobkům zabaleným v celofánu

Celofánové obaly se recyklují jen zřídka, protože mohou ucpat stroje v recyklačních zařízeních. Když skončí na skládkách nebo ve spalovnách, uvolňuje celofán do životního prostředí vysoce toxické chemikálie. Hledejte výrobky, které nejsou zabalené v celofánu. Např. místo jablek v plastové vaničce obalené celofánem kupte jednotlivá jablka.

Choďte na nákup s vlastní taškou

Noste s sebou vlastní látkovou nákupní tašku a nákup přenášejte v ní. Igelitové tašky v obchodech zcela ignorujte. Můžete s sebou nosit také vlastní sáčky na pečivo a ovoce/zeleninu a vyhnout se tak zcela plastovým sáčkům. Také plastové sáčky na svačiny nahraďte látkovými či papírovými nebo si pořiďte nějaké stylové krabičky.

Pořiďte si nádoby na mycí prostředky

Pořiďte si nějaké pěkné dávkovače na tekuté mýdlo a prostředek na mytí nádobí a kupujte pouze doplňovací sáčky s těmito prostředky a ne celé lahve. Vaše spotřeba plastu bude hned o mnoho nižší. Tyto prostředky můžete také nakupovat v bezobalových obchodech do vlastních skleněných lahví.

Vyměňte plastovou houbu za přírodní houbu nebo luffu

Používejte přírodní houby nebo lufy a pomozte chránit životní prostředí. Většina kuchyňských a koupelnových houbiček je vyrobena z plastu. Při každém použití se mikroplasty z houbičky vylučují do odtoku a poškozují životní prostředí. Kromě houbiček si můžete také pořídit ekologičtější zubní kartáčky vyrobené například z bambusu.

Prodlužte životnost svých plastových obalů

Každý den je použito a vyhozeno přibližně 100 milionů plastových lahví, přičemž 80 % z nich se stává biologicky nerozložitelným odpadem. Pokuste se tedy baleným vodám zcela vyhnout. Pokud však z nějakého důvodu musíte plastové lahve na vodu kupovat, pak je lepší je co nejvíce znovu používat a využívat. Místo toho, abyste je vyhodili, najděte nějaké zábavné a kreativní způsoby, jak prodloužit jejich životnost.

Uchovávejte zbytky jídla pomocí silikonových či jiných ekologických obalů

Plastové obaly a sáčky nelze recyklovat, končí v odpadcích, a nakonec ve spalovně nebo v horším případě na skládce. Při úklidu kuchyně se běžně sahá po zásobě uzavíratelných plastových nádob, sáčků nebo plastových fólií na zbytky jídla. Tyto materiály sice fungují, ale z hlediska životního prostředí nejsou dobré. Je známo, že plastové nádoby vypouštějí do potravin chemické látky, které narušují hormony. Lepším řešením je úplný odklon od plastu a nalezení alternativních způsobů uchovávání zbytků jídla: misky, skleněné nádoby, papír, látka, obal ze včelího vosku, nerezová ocel, keramické nádobí, hrnec na vaření nebo alobal.

Zdroje článku: