Sen o smrti matky

Sen o smrti matky
Matka je opatrovatelka a v rámci vývojové psychologie představuje primární socializaci a zdroj bezpodmínečného přijetí, pocitu bezpečí a důvěry vůči ostatním.

Obdobně jako sen o smrti otce i sen o smrti matky je jen málokdy projevem obav z úmrtí vás, či vašeho rodiče.

Snová symbolika pracuje s univerzálními znaky a pomocí zaběhlých archetypů ilustruje vaše psychické procesy.

Symbolika matky

Role matky na formování psychicky zdravého a vyspělého jedince je něco, na čem se shodují všechny přístupy vývojové psychologie. Stovky odborníků zasvětilo své životy kategorizaci patologií, ke kterým vede maladaptivní výchova ze strany matky. Od generalizované nedůvěře přes pervazivní úzkost až ke schizofrenii vliv matky je nezměrný a je něčím, čemu se věnuje jak Freudův, tak Jungův snář.

Jung matku vnímal jako univerzální znak nevědomí pro přírodu, lásku a kreativitu. Její smrt ve snu může být symbolem tak nejen pro komplexy způsobené neadekvátní výchovou, ale i ohrožením některé z těchto jejích domén, která ve vašem nitru strádá.

Revitalizace ženského principu

Cesta ke znovuprobuzení matky se odvíjí od toho. ve které ze svých sfér projevu u vás zůstává nerealizovaná. Zde se vývojová psychologie značně prolíná s psychoanalýzou – nejlepší cestou pro překonání jizev z dětství je zaměření se na místa ve kterých doteď krvácíme. Pokud jste vyrůstali v citově plochém prostředí jediným způsobem, jak se vnitřně vyléčit je snažit se o to, abychom v tradici svých rodičů nepokračovali.

Soustřeďte se na svého partnera, či své přátele a staňte se pozitivní silou v jejich životech. Cítíte-li chátrající kreativitu pokuste se vrátit ke koníčkům z dětství, které ve vás rodiče nerozvíjely. A pokud žádný nemáte není nic jednoduššího než s nějakým začít.

Zdroj:

  • autorský text