Salátová okurka pro postavičku snů a pleť jako z porcelánu

Salátová okurka pro postavičku snů a pleť jako z porcelánu
Salátová okurka je jedním ze symbolů léta a jen těžko najdete na své zahradě více osvěžující zeleninu. Navíc je zdravá jak ke konzumaci, tak pro pleť. Okurky se pěstují ve sklenících, ve fóliovnících anebo rovnou na záhonech, podle možností.

Přestože si v obchodech můžeme „salátovky“ dopřát celý rok, tak čerstvě sklizená okurka je ještě o několik úrovní chutnější. Proto je právě léto časem zeleninových salátů, kde má tato zelenina jednu z hlavních rolí. V kuchyni se používá už po staletí a je také oblíbená v domácí péči o pleť.

Začněme od začátku

Je okurka ovocem nebo zeleninou? Přestože běžně okurku považujeme za zeleninu, botanicky jde o ovoce. Svůj původ má v jižní Asii a je to rostlina příbuzná s cuketami, dýněmi a melouny. Daří se jí v teplém, vlhkém podnebí. Na pěstování není nijak obtížná, a proto se stala nedílnou součástí našich letních zeleninových zahrad.

Obecně se okurky sklízejí mladé, kdy mají jemnou a delikátní chuť. Sklizením plodu tak rostlina získává více síly pro růst dalších plodů. Mladé okurky jsou krásně šťavnaté a voňavé a mají malá měkká semínka. Existuje mnoho odrůd, lišících se tvarem a velikostí, ale s podobnými potřebami pro růst.

Salátová okurka
Zdroj: Maks Narodenko / shutterstock

Okurka: Vlastnosti a nutriční hodnoty

Přestože je tato zelenina složena z 95% vody, má zajímavé vlastnosti, díky nimž je velmi vhodná pro naši stravu. 

Nutriční hodnoty na 100 gramů produktu:

  • Kalorie: 14 kcal
  • Bílkoviny: 0,7 g;
  • Sacharidy: 1,8 g;
  • Tuk: 0,5 g.

Okurky jsou nízkokalorická zelenina, ideální pro každou dietu. Mají také dobré množství vlákniny, což zvyšuje pocit sytosti a podporuje funkci střev. Obsahují vynikající množství vitamínu C a kyseliny listové. Minerály přítomné ve větším množství jsou draslík, fosfor a hořčík. Okurka má velmi nízký glykemický index, díky čemuž je velmi vhodná pro diabetiky.

Okurkový salát je vynikající letní svačina právě proto, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi a umožňuje vám čelit zbytku dne s okamžitým přísunem energie a minerálních solí.

Výhody okurky pro tělo

Konzumace okurek udržuje čisticí mechanismy našeho těla v chodu a zabraňuje tak hromadění přebytečných toxinů. Velmi dobře působí na činnost ledvin, které mají právě odstraňování toxinů z organismu na starosti a vylučují je s močí.

Okurky také obsahují velké množství draslíku, který obnovuje rovnováhu mezi minerály obsaženými v krvi a zabraňuje hromadění sodíku. Přebytek sodíku v těle je hlavní příčinou zadržování vody a vzniku ledvinových kamenů. Vitamín C je jedním z nejznámějších antioxidantů přítomných v přírodě. Působí proti stárnutí buněk, podporuje vstřebávání železa a pomáhá s okysličováním krve. Okurky obsahují také lutein, který chrání oči před UV zářením a nebezpečným modrým světlem z obrazovek. 

Další výhody okurek, o kterých jste možná nevěděli

  • Mírně hořká chuť zralých okurek je dána kyselinou vinnou, látkou přítomnou v hroznech a citrusových plodech. Kyselina vinná omezuje vstřebávání sacharidů a umožňuje našemu tělu asimilovat energii bez přibírání na váze.
  • Okurky jsou jedním z nejznámějších přírodních léků na dnu, protože zbavují naše tělo přebytečné kyseliny močové.
  • Draslík obsažený v okurce také pomáhá předcházet hypertenzi a udržuje kardiovaskulární systém zdravý.
  • Okurky jsou zdrojem křemíku, minerálu, díky kterému jsou kosti a pojivové tkáně odolnější vůči stresu a traumatu.

Vlastnosti pro pokožku

Okurka je jedním z nejznámějších přírodních léčivých přípravků pro pokožku. Je to dáno enormním množstvím vody, které dokáže akumulovat a přítomnosti některých živin. Konzumace této zeleniny v každodenní stravě pomáhá bojovat se skvrnami na pokožce. Kyselina vinná stimuluje produkci kolagenu, což je protein, který pomáhá pokožce být vláčnou a omezuje tvorbu vlásek.

Okurková maska je skvělý způsob, jak zbavit pokožku odumřelých buněk, ale také pomáhá předcházet tvorbě kuřích ok a bradavic na rukou a nohou. Slavné plátky okurky na očích mají jednoduché vysvětlení. Tato zelenina (stejně jako heřmánek) obsahuje změkčující látky, schopné odstranit váčky pod očima a zmírnit černé kruhy. Tato zelenina je také schopna ošetřit lokty. Tato oblast kůže je velmi zvláštní, protože ji neprotínají mazové žlázy. To znamená, že naše tělo nedokáže samo regulovat hydrataci loktů.  Tento nedostatek vyrovnávají antioxidanty a voda obsažená v okurkách.

Zdroj: Diego Zarulli / shutterstock

Zdroj: