Rozvod manželství není nikomu příjemný. Jak ho ale zvládnout co nejlépe?

Rozvod manželství není nikomu příjemný. Jak ho ale zvládnout co nejlépe?
Správné manželství má vydržet po celý život. Když ale souznění dvou duší nefunguje, pak je nejlepší společnou cestu životem rozdělit. Přichází rozvod a s ním spousty otázek a nepříjemných situací k řešení.

Pokud se dva lidé dokážou rozumně dohodnout, pak je to na nejlepší cestě. Jsou však bohužel případy, kdy to tak jednoduché není. Zvláště pokud rozvod manželů zasáhne děti nebo nějakého jiného blízkého člověka. Často se několik lidí trápí. Potom je načase nastavit si nějaká pravidla a podmínky, za nichž rozvod zvládneme co nejlépe, a pokud možno co nejpříjemněji.

Nejhůře to snášejí děti

Ať už je rozvod, jakkoliv dramatický, mějme na vědomí, že nejhůře tuhle životní etapu rodičů zvládají děti. Je vcelku jedno, kolik je jim let. Pokud jsou příliš malé, nic nechápou. Naopak ve vyšším věku si uvědomují vše – a může to být ještě horší.

Je důležité pochopit, že dětem v takovém případě se nesmí lhát. I kdyby se dítě zeptalo na důvod rozvodu, prostě mu to řekněte. Mluvte. Bavte se o všem, o všech problémech. Naopak není správné dítě přesvědčovat, že všechno bude jako dřív, protože samozřejmě nebude. V žádném případě není správné přetahovat dítě na svoji stranu a očerňovat partnera. Děti jsou naivní, ale ne hloupé.

Jak zvládnout rozvod

Rozvodem život nekončí, naopak. Otevírají se nám další životní možnosti. Je dobré se zdržet všech emocí a jednat racionálně. Musíme myslet na to, co bude v budoucnu a po rozvodu. Není správné házet vinu jeden na druhého, to k ničemu nevede a nic to neřeší.

Než se rozhodnete řešit spor soudní cestou, na všem se s manželem domluvte. Pak bude samotný akt rozvodu probíhat klidněji a rychleji. Zvláště pokud jde o děti a majetkové vyrovnání. Pokud jste na straně opuštěného, nemějte to bývalému partnerovi za zlé.

Hleďte na svou budoucnost a budoucnost společných dětí, to je v každém případě to nejdůležitější.

 

Zdroje: