Oleandry mohou přežít i venku – ale jen za ideálních podmínek

Oleandry mohou přežít i venku – ale jen za ideálních podmínek
Oleandry patří k nejkrásnějším vytrvalým rostlinám, které můžete pěstovat na zahradě. Je ale potřeba umět se o ně starat, jinak brzy přijdou o květy, spálí je mrazík – nebo kvůli jedu ublíží vašim dětem či zvířatům.

Oleandry jsou krásné, a i proto jsou tak oblíbené. Než si ale oleandry vysadíte na zahradu, měli byste si o nich ledacos zjistit. Jsou totiž poměrně náročné a neporostou vám všude. Jsou náchylné na počasí i změny teplot, vyhovovat jim nemusí ani častý déšť. A co víc, jsou prudce jedovaté – obsahují takzvané glykosidy, což jsou jedny z nejnebezpečnějších přírodních jedů. Pokud by se tedy vaše zvíře rozhodlo okusovat jejich větve nebo dítě okusit květy, nemuselo by to skončit dobře. Oleandr patří k nejjedovatějším rostlinám světa.

Vysadit nebo nevysadit?

Řada lidí nechává oleandr vysazený pouze v květináči. A je potřeba zvolit velký květináč, protože oleandr brzy dosáhne velikosti keře a potřebuje dostatek prostoru pro své kořeny. Výhodou umístění oleandru do květináče je, že ho mnohem snadněji zazimujete. Oleandry totiž nesnášejí mrazy a před zimou je potřeba umístit je do vnitřní chladnější místnosti s teplotou od 2 do 10 °C, kde budou moci přezimovat. Pokud byste je nechali venku, nejspíš zimu nepřežijí. Přesto ale oleandry můžete vysadit i přímo do půdy. Jen je vhodné ponechat kolem nich nějakou propustnou nádobu, v níž po vykopání zůstanou a budete je v ní moci přestěhovat do interiéru.

Oleandr a slunce

Oleandry milují sluneční svit. A nejspíš i proto se hojně pěstují zejména ve státech v subtropech a tropech, kde je teplo a slunce pálí víc. Tamní oleandry pak připomínají spíš stromy. A prosperují i proto, že v takových lokalitách je neohrožují mrazy a mohou růst volně v přírodě. Pokud oleandry dostatečně zaléváte a postaráte se o dostatečné množství živin v jejich zemině, budou vám prosperovat a nádherně kvést i na zahradě, jejíž chloubou se stanou.

Déšť jim vadí

Co naopak oleandry příliš v lásce nemají, je déšť. Ačkoliv to může znít zvláštně, tak pokud necháte oleandry pod otevřeným nebem, může je právě déšť poškodit. Proč? Voda jim samozřejmě prospívá a potřebují ji (stejně jako všechny rostliny), ale květy oleandrů jsou na vlhkost velmi citlivé. Běžný déšť jim nevadí, ale pokud prší déle, tak se to odrazí právě na květech, které zhnědnou a opadají. Proto je nejlepší pěstovat oleandry na místech chráněných před deštěm (například pod pergolou), případně je na taková místa v případě špatné předpovědi počasí dočasně přenést.

Přesazování oleandrů

Pokud pěstujete oleandr, počítejte s tím, že bude rok od roku větší. Tomu musíte přizpůsobovat i velikost a objem jeho květináče. Začít můžete s malým a rok od roku přesazovat oleandr do většího. Nebo si rovnou kupte velký květináč, ale přesazování se stejně nevyhnete. Mladé oleandry vyžadují přesazování každý rok, přičemž do obnovené zeminy byste měli přimíchat i rašelinu. Koupit si můžete také speciální hnojivo na oleandry a hned při přesazování ho přidat do zeminy. Plus je vhodné podle potřeby zkrátit kořeny, které někdy bývají zbytečně dlouhé (zpravidla jim nijak neublíží zkrácení zhruba o třetinu). Pak ho dobře zalijte - na zalévání nezapomínejte v létě a ani občas přes zimu.

Zdroje článku: