Král divoké vody Jiří Prskavec navázal na rodinou tradici

Král divoké vody Jiří Prskavec navázal na rodinou tradici
Pomyslnou štafetu po svém otci Jiřím Prskavci starším (49) převzal jeho syn se ctí a úspěchy svého otce, který startoval 2 x na letních OH v Atlantě (1996) a Sydney (2000), už dávno překonal.

Jiří Prskavec mladší oslavil letos 28 let. Světu o sobě dal vědět už před lety, když už na OH mládeže v roce 2010, které se konaly v Singapuru, získal bronzovou medaili. To byl ale teprve začátek úspěšné jízdy na divoké vodě.

V roce 2011 už jako seniorský závodník vybojoval v individuálním závodě na ME bronz. Za dva roky už si na ME dojel pro zlato a přidal k němu ten samý den ještě zlato ze závodu hlídek. Doma v Praze mu v roce 2013 zlato uteklo a skončil druhý za Vavřincem Hradilkem.

Do vitríny si zlatý kov přidal v roce 2015, kdy si vyjel zlato na světovém šampionátu v Londýně v individuálním závodě i v závodu hlídek. A stejný úspěch se opakoval v roce 2016 na ME. A potom přišly letní OH v Riu v roce 2016, kde i přes dvousekundovou penalizaci získal bronz. Reputaci si vylepšil letos v létě na olympiádě v Tokiu. Do finále závodu ve vodním slalomu vstoupil jako úplně poslední, aby s velkým náskokem přes 3 sekundy před Grigarem ulovil zlato. Potvrdil tak svůj talent a pozici vedoucího závodníka na divoké vodě nejen v rodném Česku. I přes obrovský tlak, který na něj před závodem dolehl, posbíral koncentraci a předvedl, jak moc je mu voda blízká.

Celou divokou životní jízdu úspěšného kanoisty můžete sledovat na jeho webových stránkách. Tam také vzpomíná, jak ho k vodě přivedla matka, která byla fyzioterapeutkou kanoistického týmu a naučila ho lásce k vodě. První období ho dokonce trénovala a když bylo jasné, že jablko nepadlo daleko od stromu, roli trenéra převzal otec, který syna trénuje dodnes. Dalo by se tedy říct, že je to úspěšná rodinná firma a Jiří Prskavec je dalším sportovcem mladé generace. která se ve světě neztratí.

Celou řadu fotografií z jeho života nejen ve vodě, můžete najít na jeho instagramovém účtu.

Zdroj: