Fenek, bizon nebo dokonce největší hlodavec na světě: Tato zvířata teoreticky můžete chovat

Fenek, bizon nebo dokonce největší hlodavec na světě: Tato zvířata teoreticky můžete chovat
Typickým domácím mazlíčkem jsou například psi, kočky nebo rybičky. Pokud by někdo chtěl něco exotičtějšího, může si pořídit papouška nebo dokonce hada. Někdo to ale rád ještě extrémnější: Následující zvířata se sice dají chovat, někdy je ale lepší ani nezačínat.

Vakoveverky

Australské vakoveverky se poslední roky staly velmi oblíbenými chovanci. A kdo by se tomu divil? Jsou malé, roztomilé, loajální a hodně rychle si zvyknou na člověka. Navíc jsou hravé a dokonce se umí naučit pár kousků. Přesto nesmíme zapomenout, že se jedná o exotické zvíře, které má své potřeby. Jsou například převážně plodožravé, potřebují tedy čerstvé ovoce. K doplnění bílkovin je ale taktéž potřeba jim zajistit hmyz.

Mimo to umí plachtit, váš domov (nebo lépe jejich výběh) by tedy měl být přizpůsobený na létající vačnatce (takže dostatek větví a možností na šplhání). Navíc jsou aktivní hlavně večer a v noci.

Fenek

Pokud byste chtěli mít něco malého, ale exotického, nabízí se k tomu fenek. Tato pouštní liška je zhruba stejně velká jako čivava a kombinuje dvě dobré vlastnosti psů a koček: Chování se podobá psímu chování, na člověka zvyklý fenek si s vámi bude hrát a dokonce se naučí různé triky. Kočičí vlastnost je ta, že se fenek naučí chodit na kočičí bedničku.

Ale i fenek není lehkým chovancem. Vyžaduje teplo, potřebuje tedy na zimu ubikaci s vyhříváním. Sice by se dal krmit psími konzervami, zdravější pro něj bude ale sem tam čerstvé maso a hmyz. Také je důležité mu umožnit přístup k písku.

Kapybara

Zdroj: Autor: Christophe SCHULTZ / Shutterstock

Kapybara je největším hlodavcem na světě, může vážit až 50 kilo a je to tedy dost velké morče. I kapybara se teoreticky dá chovat, ale byt či malá vitrínka nebude stačit. Pokud máte dům se zahradou, tak to už je lepší předpoklad. Kapybara totiž potřebuje hodně místa, nejlépe na trávníku, a k tomu vodní nádrž. Kapybara totiž miluje vodu.

A ani na to nemyslete doma chovat jen jednu kapybaru. Minimálně dvě, sociální život je u těchto zvířat velmi důležitou součástí šťastného života.

Kapybara je největším hlodavcem na světě, může vážit až 50 kilo a je to tedy dost velké morče.

Bizon

Dobře, uznávám, bizon není běžné domácí zvířátko, a nejspíše nebudete mít šanci jej sehnat do domu. Ale přesně to udělal jeden manželský pár v Americe, přesněji v Texasu (kde jinde). Oni mají jako domácího mazlíčka dospělého bizona, který váží přes 600 kilo! „Wild Things“, jak se jejich bytový bizon jmenuje, s nimi dokonce jede poklidně v autě.

Snad nemusím vypisovat, proč byste tuhle rodinu neměli napodobovat. Prostě si nekupujte domů bizona.     

 

Zdroj: