Déja vu: Teorií je více, žádná z nich není podložena důkazy

Déja vu: Teorií je více, žádná z nich není podložena důkazy
Už jste někdy přišli nebo přijeli na místo, kde jste nikdy předtím jistojistě nebyli a znáte to tam jako doma? Setkali jste se na ulici, v kavárně nebo dokonce ve vaší práci s cizím člověkem poprvé, ale máte pocit, že už ho odněkud znáte?

Nebo vedete rozhovor s některým rodinným příslušníkem a víte, o čem se budete bavit ještě dříve, než druhá osoba začne mluvit? Pak jste pravděpodobně zažili déja vu. Víte, jak a proč vzniká? Přečtěte si několik teorií o jeho vzniku a vytvořte si vlastní představu o jeho významu.

Co si představit pod pojmem déja vu?

S jevem zvaným déja vu se setkalo až 80 procent zdravých lidí a jeho původ pravděpodobně souvisí s velikostí mozkových struktur podílejících se na zajištění lidské paměti. Brněnští vědci zjistili, že lidé, kteří tento zážitek někdy pocítili, mají statisticky významně menší hipokampus než ostatní, avšak stále netuší, co přesně je jeho spouštěčem. Odhadují, že vznik déja vu ovlivňuje nedostatečný spánek, život ve stresu či případné záněty a nedokrvení částí těla. Tyto faktory ve spojení s genetickými předpoklady mohou vést k menšímu objemu hipokampu a zvýšení jeho citlivosti. I sebemenší následné podráždění nervových buněk může vyvolat jakousi chybu v systému, která člověku vyvolá falešné vzpomínky. 

Struktura našeho mozku                                                                                                                                   Zdroj: Jolygon / Shutterstock

Ezoterické vnímání

O déja vu můžeme mluvit jako je fascinujícím, ale někdy pro mnoho lidí i děsivém zážitku. Lidé měli často za to, že jde o střípky z minulých životů. To se však s množstvím nejrůznějších studií a výzkumů ukázalo jako milné. I v dnešní době se však najdou ezoterici, kteří hlásají vlastní teorie o existenci a důvodu déja vu. Věří, že každá osoba má duši, tedy astrální tělo, které se může volně pohybovat, zatímco samotná tělesná schránka spí a může tedy existovat nezávisle. Déjà vu je pro ně tedy jednoduše zážitek mimo lidské tělo, kdy duše cestuje. 

Další teorie

Někteří nadšení metafyzikové věří, že těsně před narozením dítě vidí všechny možné scénáře jeho života a následné pocity déjà vu jsou přesně ty chvíle, kdy si na tyto scénáře vzpomene. Logicky by se tím vysvětlovalo i to, že v kratičkém okamžiku dopředu víte, co druhý udělá. Psychologové jsou naopak přesvědčeni, že jde o druh iluze, způsobené malým zpožděním informací, než doputují z jedné poloviny mozku do druhé.

Ať už na vás déja vu působí jako záhadná vyšší moc nebo věříte vědeckým teoriím, jedná se každopádně o zajímavý zážitek, u kterého mnoho nadšenců doposud nezná přesnou příčinu.

Zdroje článku: