Má ji téměř každá žena po porodu, co to je? Diastáza břišních svalů

Má ji téměř každá žena po porodu, co to je? Diastáza břišních svalů
Porod i samotné těhotenství dává ženskému tělu pořádně do těla. Nejedna z žen se tak po narození miminka setkává se zdravotními problémy. Mezi ty může patřit i diastáza břišních svalů.

Diastáza břišních svalů není nevyléčitelná

Diastáza břišních svalů může znít jako cizí slovo vyjadřující nebezpečnou nemoc. Ve skutečnosti se ale jedná o rozestup břišních svalů. Tedy anomálii, kterou lze ale pílí a především pravidelným cvičením navrátit do původního, zdravého stavu.

Běžné lidské tělo má v oblasti od hrudníku až ke stydké kosti jakýsi pás, který tvoří břišní sval. Tento pás rozděluje břišní svaly na pravou a levou část. Uprostřed těchto dvou částí se nachází takzvaná linea alba neboli vazivová čára. Právě tato čára může být oslabena, ztenčena nebo roztažena. A to kvůli nitrobřišnímu tlaku, který na ni může nejenom během porodu, ale také v době těhotenství, působit.

Diastáza působí na estetiku i fungování zad a orgánů

Mnoho lidí si myslí, že se jedná pouze o estetický problém, který se vyznačuje vypouklým břichem a pupíkem. Ve skutečnosti se ale jedná o daleko závažnější záležitost. Ochablé břišní svaly nepříznivě ovlivňují záda a také lidské orgány. To, že břišní svaly správně nefungují, negativně ovlivňuje především opěrnou funkci zad. Tuto funkci kvůli nedostatku sil břišních svalů přebírá vazivová tkáň. Kvůli diastáze tak může dojít k bolestem a také zdravotním problémům se zády především v jejich bederní části. Vzniknout ale může také pupeční kýla, inkontinence či střevní problémy.

Vypouklé bříško po porodu je prvním signálem

Diastázu je možné odhalit podle vypouklého bříška. Pokud již žena netrpí poporodními kily, pak je nasnadě informovat se právě o diastáze. Vypouklé břicho totiž nemusí být znakem zvýšeného tuku v oblasti bříška. Může se jednat o tlačení vnitřních orgánů. Ty se mohou tlačit ven díky oslabené vazivové tkáni. Diastáza může ovlivnit fungování našeho těla. Naštěstí ale existují poměrně jednoduché cviky, které při pravidelném cvičení dokážou vcelku rychle vrátit tělo zpět do kondice.

Brániční dýchání je základem

Podpořit správné fungování břišních svalů může i dýchání. Dýchání je pro člověka naprosto přirozená věc. Po narození a v dětství s ním zpravidla nemáme problém. Během života se ale u nejednoho člověka stává, že dýchá pouze mělce a povrchově. Do dýchání tak není zapojená bránice. To znamená, že může být oslabeno zádové svalstvo a tím ovlivněna i diastáza. Naučit se správnému dýchání je běh na dlouhou trať. Jedinec si vědomě musí uvědomovat, že se mu při dýchání musí zvedat také břicho tak, aby byla zapojena i bránice. Bráničnímu dýchání si nejeden z nás již odvykl. Není to ale nic, co by se při správné technice nedalo v pohodlí domova naučit. Pomoct vám s tím samozřejmě může i fyzioterapeut, který vám doporučí různé triky jak na to.

Bráničnímu dýchání si nejeden z nás již odvykl
Bráničnímu dýchání si nejeden z nás již odvykl | Zdroj: mbframes/ Shutterstock

Pravidelné cvičení vás diastázy zbaví

Ideální je provozovat cvičení několik minut každý den. Nejeden výzkum prokázal, že cvičení pouze několikrát týdně nepřináší kýžené výsledky. A to i přesto, že ženy cvičí třeba půl hodiny. Daleko efektivnější je cvičení deset minut denně každý den. Na pár minut cvičení si najde čas každá maminka.

Cvičení má za úkol aktivovat a také stahovat břišní svaly. Ne všechny cviky, při kterých dochází k posilování břišních svalů, jsou ale na léčení diastázy těmi pravými. Ideální je samozřejmě návštěva fyzioterapeuta, který vám poradí, jaké cviky se pro vás přímo hodí. Vyhnout byste se rozhodně měli klasickým sedům lehům. Naopak je vhodné cvičit cviky na posílení zadních deltových svalů a cviky na posílení pánevního dna.

Ještě než začnete cvičit, naučte se správně dýchat

Aby cvičení přineslo výsledky. Důležitou součástí cvičení je správné dýchání. O bráničním dýchání jsme již mluvili. Právě to je tím, co při vašem cvičení na diastázu břišních svalů nesmí chybět. Při cvičení je dále důležité, aby neustále byla aktivována břišní stěna a stahovaly se břišní svaly. Špatným cvičením může dojít ke zhoršení diastázy. Je tak vhodné vše konzultovat s lékařem nebo fyzioterapeutem. Stačí jedna nebo dvě ukázky provedení cviků a budete mít jistotu, že je můžete cvičit i z pohodlí domova.

Cvičení můžete podpořit nošením břišního pásu

Pokud chcete zvýšit efektivitu cvičení, je možné také nosit speciální břišní pás. Ten zpevní pas, a zamezí tak dalšímu zhoršování diastázy. Břišní pás je možné nosit již během šestinedělí. Pomáhá zmírnit obtíže a podporuje navrácení svalů do původní polohy. A to během jakýchkoliv aktivit. Vhodné je tak jeho nošení během dne. Na spánek si jej můžete sundat.

K operaci se odborníci uchylují jen velmi zřídka

Variantou, jak řešit diastázu, je také operace. V dnešní době nejčastěji dochází k operaci, při které jsou svaly břišní stěny zašity zpátky do původního stavu. Tato operace se nazývá abdominoplastika. K tomuto zákroku se ale přistupuje pouze výjimečně. Lékaři se k ní uchylují ve chvíli, kdy se v oblasti břicha nachází velký nadbytek lidské kůže, nebo v případě, kdy žena trpí kýlou. Samotná operace ale není příliš efektivní. Dojde pouze k navrácení svalů do původní polohy, nijak ale není ovlivněna funkčnost těchto svalů. Při této operaci navíc může dojít ke zdravotním problémům. Například k tvarové deformitě břišní stěny.

Diastáza se nevyhýbá ani mužům a miminkům

Diastáza ale nepostihuje pouze ženy. Velmi častá je také u mužů či novorozenců. Diastáza u miminek není ničím neobvyklým. Naštěstí je ale i u těchto malých tvorů poměrně snadno řešitelná. Již s kojenci je možné provádět různá cvičení, jejichž efekt může být podpořen i tejpováním.