Blíženci v krizi: Pokud si prochází těžkým obdobím, nikdy nevíte, co od nich můžete čekat

Blíženci v krizi: Pokud si prochází těžkým obdobím, nikdy nevíte, co od nich můžete čekat
Blíženci jsou známí svou přátelskou povahou a nadšením pro každou věc. Jako o citlivých a emotivních se o nich však často nemluví. Jako všichni ostatní však mají i své špatné dny, kdy se ani nemohou dostat z postele. Jak se s emocemi vyrovnají a jak jim v takové krizi pomoct?

Kdy upadají do krize?

Blíženci se vždy prezentují jako veselí, povídaví a přátelští. Ve skutečnosti jsou ale také zranitelní a citliví. Nedávají to nicméně vůbec najevo a umí dobře skrývat, že je vůbec něco trápí. Proto to na nich často nepoznají ani jejich nejbližší známí. Když Blíženci prostě nechtějí, abyste o jejich problémech věděli, dokážou je opravdu dlouho skrývat.

Hodně jim ubližuje dlouhodobá samota, která těmto společenským osobnostem rozhodně neprospívá. Časté u nich jsou také změny nálad, a protože jim hlava jede neustále na plné obrátky a myšlenky se jim střídají raketovou rychlostí, je toho na ně někdy jednoduše už moc.

Názory i osobnost se jim pořád mění

Když jsou Blíženci na dně, jejich změny v náladách, názorech, a dokonce i identitě se mění ještě častěji než obvykle. Chvíli se litují a říkají si, že už se ze svých problémů nikdy nedostanou a o minutu později se aktivně pustí do jejich řešení a říkají, že je nic nezastaví. Nikdo nedokáže změnami procházet rychleji než Blíženci. Toto jejich rozpoložení tedy může být pro druhé vyčerpávající nebo přímo nesnesitelné.

Nikdy nevíte, co od nich čekat, a když si prochází těžkým obdobím, je náročné vůbec najít způsob, jak jim pomoci. Protože se o jejich trápení ale často ani nedozvíte, je to spíše úplně nemožné a beznadějné.

Potřebují podporu druhých

Blížencům v krizi nejvíce pomáhá udržovat si kontakt se svými blízkými. Energii si dobíjí z lidí a společných konverzací, takže i když se tváří, že je u nich všechno v pořádku, je důležité, abyste jim odpovídali na jejich zprávy, brali jim telefon a pravidelně se s nimi scházeli. Nikdy totiž nevíte, čím si zrovna procházejí, a možná právě jediná odpověď na jejich zprávu jim může o něco zlepšit den.

Nejlepší způsob, jak jejich krizi vyřešit, by byl najít pomoc, ať už odbornou nebo z řad jejich známých. Jenže Blíženci se bojí přiznat, že s nimi něco není v pořádku, i sami sobě a neustále se přesvědčují, že jim nic není.

Když však pohár jejich snášenlivosti přeteče, úplně se zhroutí a pro druhé je to mnohem větší šok, než kdyby se jim svěřili hned na začátku.

Když tedy uvidíte nějaké změny v jejich chování, především to, že jsou až neobvykle potichu nebo nevnímají, co říkáte, zkuste od nich zjistit, jestli jsou v pořádku. Případně si s nimi popovídejte o svých zkušenostech. To je totiž povzbudí ze všeho nejvíc a dostanou odvahu se ze své krize pokusit nějak dostat.

Rádi se učí, a to i v krizi

Blíženci se od svých ponurých pocitů snaží spíše utéct, než aby je řešili. Proto o nich ani nechtějí mluvit a snaží se působit, jako by se nic nedělo. Pořád jim ale zůstává jejich zvídavost a touha po poznání. Stejně tak jako v jiných situacích, potřebují v náročných obdobích najít smysl celé situace a urovnat si všechno v hlavě. V tom jim mohou pomoci zkušenosti jiných lidí, které mohou najít i na internetu, pokud se ještě necítí dost silně na skutečnou konverzaci. Nejlépe jim v tom však pomůže někdo z jejich nejbližších nebo nějaký specialista. Ti jim pomohou najít cestu ven nebo nově nabytou moudrostí krizi úplně překonat.

Zdroje článku: