BEATLES: Je to právě 52 let, kdy chlapci z Liverpoolu zahráli na posledním živém vystoupení a šokovali celý svět

BEATLES: Je to právě 52 let, kdy chlapci z Liverpoolu zahráli na posledním živém vystoupení a šokovali celý svět
Krátký improvizovaný koncert, který trval 42 minut, než ho přerušili policisté, zůstane navždy vzpomínkou na legendární kapelu, která ohromila, pobouřila a inspirovala celý svět a změnila hudební historii.

Překvapení pro fanoušky

Nikdo tenkrát při lednovém vystoupení netušil, že koncert na střeše londýnské budovy Apple Records bude tím posledním živým vystoupením 4 kluků z Liverpoolu před publikem. Ve skutečnosti šlo o improvizované vystoupení po tříleté pauze, kdy se rozhodli nevystupovat naživo.

Proto byla tato mimořádná událost velkým překvapením. John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney a George Harrison se představili jako skutečné hvězdy světového kalibru s extravagantním vzhledem, kde nechyběly kožichy, červený kabát nebo dámské ponožky přetažené přes mikrofony jako tlumiče větru.

Kluci z Beatles se na střeše budovy Apple Records objevili neohlášeně v pravé poledne a rozjeli pořádnou show. Všude kolem budovy se začali shromažďovat překvapení kolemjdoucí a zpráva se šířila jako blesk po celém Londýně. Během pár minut byly plné okolní střechy a utvořila se fantastická atmosféra. Koncert bohužel neměl povolení, a tak spolu s fanoušky se k budově vydali i policisté.

Zaměstnanci v budově Apple Records původně nechtěli strážce pořádku vpustit dovnitř, ale nakonec pod pohrůžkou zatčení policisty vpustili. Kapela ještě chvíli vydržela hrát, ale potom vystoupení ukončila.

I přes veselost a nadšení diváků bylo zřejmé, že mezi členy kapely vládne napětí. Po tomto vystoupení skupina ještě vydala album ABBEY ROAD, ale v září téhož roku (1969) se kapela Beatles neoficiálně rozpadla. 

Vznik kapely

Oficiální založení kapely se datuje do roku 1960. Původní obsazení bylo: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stuart Sutcliffe a Pete Best. Po Sutcliffeovi brzy převzal baskytaru McCartney. Po odchodu Peta Besta zasedl za bicí v roce 1962 Ringo Starr.

Právě v tomto složení se z Beatles stal fenomén. V roce 1963 spatřilo světlo světa první album PLEASE PLEASE ME a následovalo dalších 12. Každá z písní se stala celosvětovým hitem. Ještě dnes se snaží mladé kapely styl Beatles napodobovat.